in Appar

Ikea behöver sälja mer i appen

Den nya Ikea-katalogen har släppts och tillsammans med den har möbelföretaget även lanserat en förstärkt verklighet-app som ska komplettera pappersprodukten. Vi ser dock en potential att hjälpa konsumenten mer.

Så här presenterar Ikea appen själva.

Appen fungerar helt enkelt så att när du håller upp mobilen över särskilt uppmärkta sidor i katalogen så känner den igen innehållet och presenterar utvalt material i telefonen. Det kan vara videoklipp eller bilder.

Bilderna kan visa produkterna, till exempel ett skåp, i andra sammanhang än de som fick plats i papperskatalogen. I de mer ambitiösa bilderna går det att scrolla framåt för att se samma miljö med mer eller mindre inredningsdetaljer.

Bilder från Ikeas katalogapp

De båda videoklipp vi tittade på tillhörde två olika kategorier, dels en så kallat rolig reklamfilm om hur bra det är med textilier, dels en infomercial om vilka innovativa produkter Ikea kan göra med hjälp av de nya led-lamporna.

Det vi har sett i appen definierar vi som tillbakalutad läsning. Men vi tror att om appen ska hjälpa Ikea att öka sina försäljningssiffror bör nästa version vara mer framåtlutad. Med fokus på konsumtion och inspiration.

Det första vi noterade när vi tittade på appen var att det inte går att få fram mer information om de produkter vi tittade på. Som konsument vill jag åtminstone kunna klicka på en vara och få upp mer information om den och lägga till den i en inköpslista. Sedan vore det naturligtvis bra om det gick att välja ett favoritvaruhus och då automatiskt få upp information om var i butiken varan finns och lagersaldo.

Ett område som konsumenterna fått Ikea att jobba mer med i sin marknadsföring är återanvändning av produkterna, genom bland annat Livet hemma-sajten som säkert inspirerades av bland annat Ikea hackers. Livet hemma finns även som app och vi ser en stor potential i att koppla ihop de här båda apparna eller inkludera utvalt material från Livet hemma i Katalog-appen. Här har Ikea en chans att direkt konkurrera med inspirationsprogrammen i tv om konsumenterna.

  • http://pellesten.net/ Pelle Sten

    Bara testar lite.