in Appar

Därför kan Vine bli ett nytt Instagram

Twitter har kämpat i många år med att hitta en vettig affärsmodell för sin fantastiska plattform. Trots teknisk briljans har Twitter haft svårt att attrahera i de riktigt breda folklagren, och verktygen för att lära sig använda Twitter är alltjämt undermåliga.

Därför är det välkommet att Twitter nu gör nästan helt om och lanserar en otroligt enkel och pedagogisk app, nästan banal i sin funktionalitet.

Vine, resultatet av en startup Twitter köpte i höstas, tillåter användarna att spela in korta videoklipp och sprida dem online, men med den begränsningen att klippen bara får vara sex sekunder långa, och när man tittar på dem, så loopas klippen hela tiden, alltså ungefär som sådana där roliga gif-animationer som folk skickar till varandra på nätet.

Begränsningen kan låta idiotisk, men jag tror likaväl den kan vara snudd på genial. Jag ska förklara varför.

I flera år har folk talat om att video borde bli nästa stora delningstrend efter bilder, fick nytt liv efter Instagrams enorma genombrott förra året. Och visst har det funnits flera appar för skapande och delning av video, men ingen har riktigt slagit.

Varför skulle då Vine göra det? Jag listar några skäl.

 • För det första är formatet otroligt lockande i sin enkelhet. 6-sekundersgränsen är som sagt lika idiotisk som genial. Det blir nästan som en tävling, ”hur kreativ kan du vara på sex sekunder?”
 • Klippen har potential att vara roliga och fyndiga och därmed lämpa sig för spridning, precis som roliga memes, bilder och gif-animationer gör idag. För mig med unga barn hemma är det lätt att se lockelsen i att vara den som har koll på häftiga klipp och sprider dem i sina egna nätverk, får likes och så vidare. När jag sitter med appen och kolla är det väldigt lätt att jag fastnar och bara tittar vidare, ”bara ett klipp till”, för de är så korta och ofta rätt roliga. En typisk underhållande tidstjuv, med allt bra och dåligt det innebär. Eller kolla in mitt första klipp nedan, några snabba bilder på några av kollegorna här på kontoret på morgonen.
 • Vine har också löst skapandefrågan. Ett problem med video har alltid varit att det är lite för svårt att göra bra videos. De flesta människor är ganska dåliga videofotografer, ungefär som de flesta är dåliga stillbildsfotografer. För stillbilder kom Instagram och räddade oss med sina tjusiga filter, nu kommer Vine med en busenkel inspelningsapp och räddar oss. Eller lurar oss att tro att vi kan filma, välj tolkning själv. Enkelt är det i alla fall; du spelar in filmen genom att hålla ett finger mot skärmen, när du lossar på fingret pausar inspelningen, sedan vid nästa touch fortsätter det, och så vidare. Ett dagisbarn grejar det.
 • Begräsningen på sex sekunder gör att vi slipper det största problemet med video på nätet idag – att folk spelar in alldeles för långa, sega klipp.
 • Distribution är löst. Genom Twitter har Vine redan en ganska stor plattform för att nå ut, nu kanske inte Twitter är så stort bland den primära målgruppen, unga, i Sverige, men i många andra länder är det annorlunda, till exempel Holland och USA.
 • Det faktum att Facebook redan har reagerat (genom att blocka möjligheten att hitta fb-kompisar i Vine-appen) tyder på att Facebook känner sig hotat. Och Facebook sägs ha något liknande inom video på gång.


Oavsett om Vine blir en framgång eller inte, så är både idén och genomförandet lockande. Sättet att spela in video borde sätta någon form av ny standard för mobila enheter. Och att sprida roliga, korta klipp på nätet, jag det gör ju folk redan.

Vad tror ni? Kommer ni använda Vine för att göra roliga klipp? Kommentera gärna!

 • http://www.facebook.com/mats.t.nilsson Mats T Nilsson

  Det låter troligt, men folk kommer att hålla telefonen på högkant och befästa widescreen-formatets kollaps till highscreen.

  • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

   Vine filmar i kvadratiskt format, så det borde inte vara ett problem. Däremot verkar inbäddningen av klipp vara det, för klippet ovan har beskurits på något vis 😉

 • http://twitter.com/bstark bstark

  Totalt sönderbombat med spam-kommentarer när jag var inne och kikade. Det där får de ta och göra någonting åt.

  • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

   Ja, jag såg det också. Och man kan inte anmäla ett enskilt konto, bara rapportera ett klipp. Det är naturligtvis viktigt att de klarar av att hantera sånt här under uppstarten, precis som porren som det skrivits om. Minns hur mycket nedtid Twitter hade i början?

 • Pingback: Det här måste Twitter göra med dollarmiljarden | ZiggySays()