in Okategoriserade

Framtiden redan i Hornstull

För några veckor sedan öppnade Artur Tchoukanovs 3DPrintshop på Hornsgatan 149, ett stenkast från Ziggys kontor. Han erbjuder tjänster inom 3D-modellering, -utskrifter, -scanning, laserskärning och framöver även CNC-fräsning.

En kemtvätt till makerspacets tvättstuga

För att få tillgång till denna typ av maskiner kan man bli medlem i en förening som till exempel Stockholm Makerspace – flera av oss på kontoret är medlemmar. Om man inte vill eller kan lägga tiden det tar att lära sig hantera maskinerna själv, så kan man istället ta hjälp av Artur.

 

 

Artur säljer också produkter av lokala designer i butiken, och hoppas att hans butik ska bli en förmedling mellan designer och konstnärer och deras kunder. Apputvecklare kan skapa appar där användaren själv designar eller modifierar en design, som sedan skärs eller skrivs ut. Lampan här bredvid är ett sådant exempel på parametrisk design. Framöver kanske man kan scanna in sin fot för att sedan få läder utskuret i rätt form och sammanfogat av en skomakare.

 

 

Vi testar tjänsten

Ziggys 3D-skrivare har krånglat lite, så vi tog hjälp av Artur för att skriva ut en reservdel. Resultatet blev mycket bra och tack vare detta har vi under sommaren kunnat skriva ut prototyper till ett IoT-projekt vi jobbar med, men även testa nya material som exempelvis ”trä”. Det är en mix mellan plast och träfiber, så det luktar snickeri på kontoret när man använder den.

Science fiction-författaren William Gibson har sagt ”The future is already here — it’s just not very evenly distributed”, och nog känns det som att framtiden ligger lite tjockare över oss här i Hornstull.

  • Johannes Hermes

    i think parametric design is still in its vertue of becoming mainstream ..

    There has been done interesting work by people such as Christoph-hermann.com