in Event

Inspirationskväll på Stockholm Makerspace

Pebble skapades i ett makerspace och lanserades via Kickstarter. Klockan kommunicerar med en mobiltelefon.

Pebble skapades i ett makerspace och lanserades via Kickstarter. Klockan kommunicerar med en mobiltelefon.

Imorgon onsdag är det dags för en ny inspirationskväll med intressanta talare på Stockholm Makerspace. Ziggy är med som medarrangör och sponsrar eventet.

Makerrörelsen är en av de stora trenderna som påverkar företag och organisationer nu. Teknik och verktyg har blivit så enkla nu att privatpersoner nu kan bygga och skapa saker som tidigare bara stora utvecklingsavdelningar på storföretag hade råd med.

”Finansiering, marknadsföring och distribution är inte samma sak efter att Kickstarter, sociala medier och Etsy kommit. Barriärerna har aldrig varit lägre än nu,” sade Ziggys vd Darja Isaksson när hon inledningstalade på Webbdagarna i Göteborg förra månaden.

”Det många kanske inte vet är att många av dagens nya spännande produkter har börjat som små maker-projekt”, berättar arrangören, makereentusiasten och Ziggymedarbetaren Anders Mellbratt.

”Pebble är kanske den mest kända, men även Makerbot och Square började i makerspaces.”

Vad händer imorgon kväll, Anders?

”Vi har fem olika talare som kommer berätta om sina projekt, jag kanske kommer prata om mitt projekt Nearness, om vi hinner, vi prioriterar de andra. Vi har olika teman varje gång, förra gången handlade det om kommunikationsprotokoll, den här gången fokuserar vi på hur man kan prototypa i liten skala.”

Något som du vill lyfta fram lite extra?

”Vi har Erland Lewin, en man som bygger sin egen smartwatch. En kille, Per, kommer prata om hur han byggt en egen sensorlösning för att mäta vattenkvalitet och nivåer i sin brunn, där nästa version ska vara uppkopplad så han slipper gå ut och titta själv.”

”Sedan kommer Johan Nilsson och pratar om erfarenheterna från Absoluthacket, Liquid Data, som handlade om framtidens bar,  lite om hur de byggde de tekniska lösningarna bakom det, bland annat ett Arduinochip me inbyggt wifi, och Space Brew, en onlineplattform för att koppla ihop fysiska prylar.”

”Bertrand pratar om hur han byggt en portabel mätare för luftkvalitet och Can pratar om olika interaktiva installationer och projekt.”

Nu är ju morgondagens event redan fullbokat, men ni kommer ha fler event framöver. Måste man vara elekronikingenjör för att ha ett utbyte av era meetups?

”Nej, många kommer för att få inspiration.”

Är det är svårt att börja bygga något själv? Hur tekniskt kunnig måste man vara?

”Jag är ju av den åsikten att det är lätt att komma igång, men det beror på. Min favoritplattform är Arduino, för för den finns det massor av kodsnuttar på nätet så man pussla ihop sina egna applikationer själv. Det finns också olika olika typer av hårdvara och sensorer att jobba med. Det är en bra plattform för att börja labba.”

Mer info om meetupen hittar du här.

För att få inbjudningar till kommande event, gå med i IOT-gruppen.