in Appar

Facebook Paper ett steg mot framtidens nyhetskonsumtion

Det finns klassiska nyhetskanaler som Headlines, Tech, Sport, med mera att prenumerera på i Paper

Välj mellan flera nyhetkategorier i Paper

Lagom till tioårsdagen lanserade Facebook igår sin nya app Paper. Den finns till en början enbart i amerikanska iTunes, men det går ganska enkelt för svenskar att ladda ned den genom att bara byta land i app store-inställningarna.

Paper är snygg, otroligt enkel att använda och lätt vanebildande. Den gamla Facebook-appen känns rätt snabbt ganska mossig, med alla små knappar och ikoner att klicka på. För att inte tala om webbversionen.

Och utseendet är väl det första man tänker på, som visar att detta är något nytt. Designmässigt visar Paper en tydlig vägen in i framtiden. Det är stora bilder, navigering genom att svepa uppåt, nedåt, åt sidan, allt är väldigt intuitivt. Jag fattar principerna på några minuter.

Facebook Paper facebookflödet

Facebookflödet i Paper.

Designen med varje post som en ”lapp” eller bricka känns igen från appar som Jelly. Och sätter att ”vika upp” en post man vill läsa i sin helhet känns föga förvånande väldigt mycket Flipboard. Sättet bläddra igenom nyheter känns också igen från Circa.

Det är överlag få knappar, mycket gester, animerade övergångar (otroligt snygga), parallax, och utnyttjande av själva telefonen i sig (vinklingen för att se bilder). Det är svårt att inte säga att mobila gränssnitt håller på att förändras i grunden, tiden då en mobil version av en tjänst vad en nedbantad variant av den digitala är på väg bort. Nu pratar vi helt nya upplevelser, helt anpassade till både den mobila kontexten och helt nya, mer taktila interaktionsprinciper.

Privata bilder Paperflödet

Privata bilder Paperflödet

Trots det är den riktigt stora förändringen är inte gränssnittsdesignen, som jag ser det, utan sättet att paketera media. Nyhetsaggregatorer har funnits länge, diskussionen kring vad tjänster som Google News får göra med mediebolagens innehåll har funnits länge.

De senaste åren har Flipboard vunnit lite mark, även om tjänsten inte riktigt slagit igenom i de breda lagren. Här hemma har Ted Valentins Socialanyheter.se blivit ganska populär, för sitt sätt att lyfta fram innehåll baserat på mängden delningar i sociala medier. Men gemensamt med alla dessa är att de inte är personaliserade, och att de inte heller har någon vettig affärsmodell, vilket hindrat deras tillväxt.

Facebook Paper är en chans att lösa en del av de problemen. För det första så ligger allt innehåll kvar på befintliga webbsajter, så annonsvisningarna tillfaller innehållsägaren. Dessutom är personaliseringen och möjligheten till social interaktion inbyggd, egentligen är det ju i grunden samma innehåll som i din vanliga Facebookapp, det är bara presentationssättet som skiljer, plus att du kan prenumerera på traditionella ämneskanaler, som i Flipboard.

Vi är ganska många tunga användare av sociala medier som mer eller mindre gått över till att nästan helt använda våra sociala nätverk som filtrerare och upptäckare av nyheter. Behovet av att gå in på enskilda nyhetssajter blir allt mindre när alla stora och intressanta nyheter ändå hittar sig fram till oss via sociala kanaler.

Facebook Paper är ännu ett bekräftande på denna trend. Vad som står på tidningarnas förstasidor har aldrig varit så oviktigt som idag, imorgon kommer det vara ännu mindre viktigt. Tidningshus som Bonniers Tidskrifter jobbar redan nu med att använda sociala medier som det primära sättet att locka trafik. Nya medieaktörer som Upworthy rider också på denna trend.

När man vill läsa en länk så "viks" nyheten upp, ungefär som på Flipboard.

När man vill läsa en länk så ”viks” nyheten upp, ungefär som på Flipboard.

Mycket tyder på att traditionella mediers roll som gatekeepers och kuratorer kommer minska än mer framöver. Journalisterna kommer i stället fokusera på att skapa och lyfta fram sina viktigaste, unika, egna historier. Mer egenproducerat content, och – förhoppningsvis – färre rewrites.

En tredje aspekt på Facebook Paper är den visar hur fragmenterad ”produkten” Facebook har blivit. Vi har en desktoptjänst med en mängd olika funktioner. Vi har en messengerapp för smartphones. En vanlig app för smartphones. Instickspluggar för tredjepartssajter som vi skapa inloggning, gillande, eller komplettera kommentarslösningar a la Aftonbladet. API:et som väldigt många idag använder för att skapa egna inloggningar till tjänster. Och nu också Facebook Paper.

Jag har sagt det förut, och det tål att sägas igen. Facebook är inte ett socialt nätverk. Facebook är en plattform. Nu dessutom utan trist blå ram.

Nedan: Facebooks egna presentationsfilm av Paper.