Whatsapp

in sociala medier

Jätteaffären visar att Facebook vågar vara långsiktigt

Whatsapp

Whatsapp

Veckans ögonbrynshöjare har utan tvekan varit Facebooks köp av meddelandetjänsten Whatsapp för hiskeliga 19 miljarder dollar. 123 miljarder kronor. Galet mycket pengar så klart, oavsett om man tittar på antalet användare, 450 miljoner eller antalet anställda, 55. Personer. Det största uppköpet av ett riskkapitalstött bolag någonsin.

Tyckare, twittrare och tumblare har tävlat om att hitta adjektiv över hur galet mycket pengar det är.

Men man kan också lyfta blicken lite och se affären ur Facebooks lite mer långsiktiga perspektiv, Facebooks långsiktiga behov av innovation och produktutveckling.

Facebook behöver som alla andra bolag en mix av långsiktiga och kortsiktiga initiativ som kan bli nya framgångsrika produkter, och på sikt även nya intäktsströmmar. På det kortsiktiga planet har bolaget varit enormt framgångsrikt med att utveckla nyhetsflödet, både i datorgränssnittet och mobilen, för att hitta rätt mix av organiskt innehåll och intäktsgivande, sponsrat innehåll.

På lite längre sikt har det dock sett knepigare ut. Bilder var man på väg att tappa, i alla fall för en viss målgrupp. Men köpet av Instagram täckte upp rätt bra för det. En miljard dollar man betalade då, för knappt två år sedan, ansågs galet mycket då. Idag är det få som ifrågasätter den investeringen.

Vi kan också jämföra med klassiska storbolags innovationsprocesser. Titta på svenska storbolag till exempel. Där har vi bolag som är superduktiga på effektiviseringar, produktutveckling och klassisk ingenjörsutveckling. Däremot ofta pinsamt dåliga på att omsätta innovationer och forskningsprojekt i intäktsgivande produkter. Vi är i världstoppen i att patent, men halvdana på att omsätta det i produkter.

I det ljuset framstår Facebooks 19-miljardsköp i en helt annan dager. Facebook har trots allt försökt sig på det här med meddelandetjänster, och även försökt köpa bolag tidigare inom området, utan att lyckas. Nu lägger man en del av sin kassa – märk väl att större delen av betalningen sker i egna aktier – på att köpa in detta utifrån. Och då i form av en tjänst som gjort rätt mycket tvärtom från hur Facebook agerat: All data raderas från Whatsapps servrar tämligen omgående efter att ett meddelande skickats. Tjänsten är helt reklamfri, och ingen information om användarna samlas in. Zuckerberg har till och med gått ut och sagt, helt frankt, att han inte tror att annonser är rätt sätt att finansiera en meddelandetjänst.

Det är svårt att inte se det som att Zuckerberg inser sina och sitt bolags egna misstag och gör helt om. Visst är det ett risktagande, men chansen att man får tillbaka pengarna är troligen rätt okej. Och om det inte blir så, så är det precis sådana här affärer som ett bolag med en tämligen begränsad produkt måste göra, för att bygga sig starkt inför nästa teknikskifte.

För, är det inte precis det som gör storföretag till storföretag? Som gör att de överlever de tekniska cyklerna? Jag tänker på bolag som IBM och Microsoft som ändå överlevt ett antal cykler, tack vare att man vågat inse sina misstag, och gjort om, gjort rätt. Eller i alla fall lite mer rätt.

Sedan kan man såklart vara bekymrad ur ett maktperspektiv över att ett enda bolag kan komma att stå som ägare till så mycket av vår digitala kommunikationsinfrastruktur. Men jag vet inte om jag hade tyckt det varit bättre med Apple eller Google som ägare. Lyckligtvis finns det alternativ.

Uppdaterat: Lite mer kunskap om varför Facebook betalar så mycket kommer nu när Whatsapp breddar tjänsten och stoppar in hederlig gammal röstkommunikation i den, telefoni. En gång i tiden byggde det telebolag, idag är det en kommunikationstjänst av många.