blogg100-logotype-300x256

in #Blogg100

Bortom gamification – upptäckarlusta som förändrar på riktigt

Gamification, spelifiering på svenska, har blivit ett alltmer använt begrepp när det gäller motivation. Principen går ut på att låna mekanismer från spel, främst datorspel, och applicera de på andra icke spelrelaterade områden. E-handeln har omfamnat principen att belöna önskvärt beteende, tänk SAS resepoäng eller Cdon:s bonustrappa. Även inom utbildning har spel slutat betraktas som hjärndött tidsslöseri och ses nu som en kraftfull motivator.

Trots gamifications växande popularitet och stort användningsområde har den vissa begränsningar. Den passar utmärkt att leda och locka användaren efter en förutbestämd väg till ett utsatt mål. Jag som användare måste alltså följa de regler som någon annan bestämt åt mig. Gör jag rätt blir jag belönad och gör jag fel blir jag bestraffad. Jag vinner eller förlorar.

Gamifications akilleshäl är när den går från att stimulera motivationen till att bli själva motivationen. Enda anledningen för att jag spelar är att nå ytterligare ny level eller slå min highscore. Alla föräldrar som försökt muta sina barn med godis vet att det är en väldigt kortsiktig lösning. Barnets motivation tar slut i samma sekund som den sista godbiten försvinner och man har inte förändrat vare sig beteende eller attityd.

När jag vill gå egen väg och utforska världen på mitt sätt tar gamifications alla morötter slut. Så vad händer om man skulle ersätta alla badges och achievments men något djupare och mer meningsfullt? Något som når ända fram skapar känslor och förändrar beteenden? Jag pratar om den rena spelglädjen, upptäckarlusten och fantasin, tänk Lego eller Minecraft. Allt du gör gör du för din egen skull på ditt eget sätt, det är inget du varvar eller besegrar. Varje spelomgång är unik, du sätter regler och skapar din värld. Hur bra du är bestäms inte av din gubbes level utan vad du som person kan utföra. Den digitala och fysiska världen smälter samman.

Även inom själva gamingen har det kommit en motreaktion. Spelarna som tröttnat på den utstakade vägen och hittar nya sätt att spela spelen på. Allt från naked runs och speed runs där spelaren struntar i alla belöningar och poäng till pacificeringen där man låter bli att döda så långt det går. Det finaste exemplet är Oscar som spelar GTA 5 med sin lilla son. Oscar förvandlade årets mest våldsamma och sexistiska spel till en fredlig stadssimulator. I stället för att skjuta folk och stjäla bilar kör han och sonen runt som vanliga medborgare och hittar på egna fridfulla uppdrag. Och de har riktigt skoj på köpet.

Boris Kehr, art director

I nästa del av ”Bortom Gamification” kommer jag prata om Bill Gaver som skapat en egen skola inom design baserad på lekfullhet och upptäckarglädje.

PS: För en bra introduktion till gamification se Jane McGonigals fina TED-talk.

 

Detta är inlägg 24 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.