Moto 360. Foto: Google

in wearables

När teknik och mode möts skapas wearables vi faktiskt vill använda

Det kallas ”wearables” och är en av de tekniktrender som kommer starkt just nu. Trenden kan sägas ha tagit riktig fart med Nike’s Fuelband som släpptes för två år sedan och som sedan följts av ett antal produkter som främst bärs på handleden.

Den ena stora kategorin produkter är en sorts glorifierade stegräknare som kopplas till en app där man kan se information om vad sensorerna i armbandet registrerat. Ofta visas inte så mycket information, de visar bara hur långt man har kvar till sitt mål för dagen.

Den andra stora gruppen produkter är en sorts digitala och uppkopplade armbandsur. De har ofta inte så många inbyggda sensorer utan utgörs av en skärm som fungerar som en slavenhet till mobiltelefonen. När du får ett sms eller ett mejl så visas det på skärmen och du slipper plocka upp telefonen ur fickan, och du kan styra musiken som spelas från handleden. Ett exempel på detta är Pebble, som var en succé på Kickstarter och som nu säljs hos BestBuy och i andra butiker.

Samsung använder i senaste versionen av sitt uppkopplade armbandsur operativsystemet Tizen, vilket sannolikt har lett till att Google känt sig tvungna att snabbt få ut sitt eget Android Wear som släpptes igår.

Dessa produkter är än så länge klumpiga prototyper för vad som kommer att komma framöver (tänk släpbara biltelefoner jämfört med dagens nätta lurar), och sannolikt är det bara om du bryr dig mindre om utseendet än om funktionaliteten som detta är något för dig. Men du är i gott sällskap, så många som hälften av användarna tröttnar på sina wearables kort tid efter att de köpt dem. Vi får hoppas att dessa siffror ser bättre ut allt eftersom bättre produkter kommer ut på marknaden.

Moto 360. Foto: Google

Moto 360. Foto: Google

I samband med Googles släpp kommer det produkter från dem och flera av deras samarbetspartners, och den som utseendemässigt står ut mest är Motorolas Moto360, vilken har en rund skärm. Framöver kommer det att behövas mer fokus på utseende och uttryck i arbetet med teknik vi bär på kroppen, det räcker inte med att en skärm hänger fast runt handleden i ett material som råkar vara enkelt att formspruta. Intel berättade på teknikmässan CES att de jobbar med modedesigner och har utlyst en tävling för att hitta nya sätt att skapa bättre armband.

 

Designbyrån Branch och tidningen Wired tog fram ett visuellt koncept för ett armband, som tydligt visar att med vackrare produkter kommer det att komma en press på de digitala gränssnitten att också anpassa sig.

Som tur är har designer jobbat länge med digital teknik och interaktivitet som material, och jag tror att dessa erfarenheter kommer att leda till intressanta plagg och produkter framöver.

Detta är inlägg 19 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.