in Samhälle

USA-jättar vill standardisera internet of things

Ett problem med internet of things, och uppkopplade prylar är att det saknas standarder för hur kommunikationen ska ske. Nu har några av USA:s största bolag gått samman och bildat ett konsortium för att skapa sådana standarder.

Jag vet inte hur väl sådana här branschorganisationer verkligen leder till något. Men det intressanta här är att ändå är en tydlig satsning från fem riktigt stora företag: IBM, General Electric, AT&T och Cisco. Nu är de stora elefanterna i rummet, som New York Times bloggare uttrycker det.

En annan intressant aspekt är att amerikanska regeringen varit med och drivit på satsningen. Personer från National Science Foundation, likväl som från Vita Huset, har varit aktiva i formeringen av konsortiet.

Tanken med standardisering är att sensorer och system från olika bolag ska kunna fungera tillsammans, så att de exempelvis ska kunna hämta data från varandra. Idag finns ofta bra data i många iot-applikationer, men oftast är informationen inlåst och endast åtkomligt för den aktuella tillverkaren.

Nu väntar vi bara på att svenska bolag och svenska regeringen ska haka på.

Detta är inlägg 31 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.