in #Blogg100

Wolfram Language vad är det?

I november 2013 meddelade Stephen Wolfram (skapare av bl.a Mathematica ett välkänt verktyg i de flesta forskningslabb världen runt) att de höll på något nytt och väldigt spännande nämligen Wolfram Language. Några veckor senare så släpps Matematica gratis för alla Raspberry Pi-ägare inklusive det nya Wolfram Language. När jag läste om detta blev jag mycket intresserad (och exalterad som gammal datavetare) och tänkte skriva ett blogginlägg men bestämde mig för att vänta tills fler delar av Wolfram Language var på plats. Nu har den tiden kommit!

Det tog några månader för att Wolfram Language skulle gå från ord till verklighet på den tiden har antalet träffar på Google gått från 0 till 9,1 miljoner träffar om man söker på  ”Wolfram language”. Bara detta i alla fall en indikation på att många är intresserade och att ”hypen” växer. Det viktiga är dock inte detta utan att Wolfram Language lovar att tillgängliggöra avancerade programmering för de många. Att skeppa Wolfram Language med varje Raspberry Pi var bara en del i detta.

Så vad är Wolfram Language? Det korta svaret är att det är en programmeringsmiljö som på ett enkelt men oerhört kraftfullt sätt låter dig programmera/beräkna nästan allt nästan överallt. Hemligheten är att de bl.a byggt in kunskap om världen i Wolfram Language  vilket gör det enkelt att skapa intressanta lösningar snabbt. Man har också ansträngt sig att få Wolfram Language att förstå naturligt språk (engelska) vilket gör det lättare att beskriva vad man vill göra. Slutligen har man skapat många olika sätt att koppla ihop detta med omvärlden, olika enheter och andra programspråk så att man ska kunna komma åt sina ”appar” var som helst på vad som helst.

Istället för att gräva ned mig i detaljer låt mig ge ett exempel:

Kodexempel
Denna kodsnutt läser in dynamiskt dina bilder från webbkameran och följer ansikten. Resultatet blir så här:

Igenkända ansikten

 

Det finns många fler kodexempel på webbsidan Code Gallery, ta gärna en egen titt. Under de närmaste månaderna kommer jag att försöka att tillämpa Wolfram Language i praktiken och återkommer med fler inlägg och förhoppningsvis egenhändiga kodexempel :-)

Vill du veta mer om Wolfram Language titta på denna video där Stephen själv förklarar!

 

Detta är inlägg 16 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.