in Entreprenörsskap

14 lärdomar från svenska entreprenörer

Svenska internetentreprenörer. Martin Källström, Bonnie Roupé, Ted Valentin, Jeanette Holm, Anna Omstedt Lindgren.

Svenska internetentreprenörer. Martin Källström, Bonnie Roupé, Ted Valentin, Jeanette Holm, Anna Omstedt Lindgren.

Sedan i höstas gör jag en podcast på fritiden där jag intervjuar svenska entreprenörer och personer på och kring startups. Det fascinerande med det är inte bara deras historier om livet och deras olika bolag. Det som slår mig är att jag lär mig otroligt mycket av dem. Jag kommer på mig själv med att citera dem lite titt som tätt när jag pratar digital utveckling och bolagsbyggande med andra personer.

Här är några av mina lärdomar efter ett halvår med podd.

1. Testa på rätt målgrupp
Björn Jeffery, grundare av spelbolaget Toca Boca, slogs av hur usla han tyckte de flesta barnspelen på iPad var.

”Har de ens testat de här på barn? Det är som att de gjort spel som vi vuxna tror att barn skulle gilla”.

Spelmekanismer, och vad som är roligt i ett spel, det skiljer rätt mycket mellan förskolebarn och vuxna, konstaterade han.

2. Prova allt, det är omöjligt att veta vad det är som får det att hända
”Ska ni misslyckas, då ska ni göra det rejält”, sade Toca Bocas styrelseordförande Casten Almqvist när försäljningen trots flera försök vägrade ta fart. Då släppte de sitt bästa spel helt gratis – och boom! – succén var ett faktum.

3. Välj rätt investerare
Nöj dig inte med att hitta någon som vill ge dig pengar. Har investerarna och grundarna inte samma eller åtminstone väldigt lika visioner med bolaget, då är det svårt att få det att funka, då kommer ni dra åt olika håll. Det insåg Mattias Swenson, grundare av bloggportalen Bloglovin, efter att ha haft både Wyatt (gamla Bilddagboken) och Nyheter24-gruppen som ägare, innan de flyttade till USA.

4. Lär dig kommunicera – även med de som inte fungerar som du
Även om du vet exakt vad visionen är för ditt bolag, din produkt, är det inte säkert att dina medarbetare hänger med dig, framför allt inte om du är en person som tänker snabbt och går snabbt från ord till handling. Lär dig stanna upp och se till att du har med dig medarbetarna, berättade Louise Eriksson, grundare av Vint. Då slipper du också göra allt själv.

5. Gör det enkelt för dig
Go for the easy win, sade Anton Johansson, grundare av Osom och Alltid. När han bygger på produkt så ska det inte ta mer än 3 veckor att få ut något som ska kunna testas av riktiga användare. Gör man det svårare än så så gör man för mycket på en gång. Iterativ utveckling i praktiken.

6. Gerillamarknadsföring fungerar
Det är kanske inte så snyggt, inte så vackert, till och med rätt pinsamt så här i efterhand. Men det funkade för Mikael Pawlo och MrGreen. Och när marknadsbudgeten är nära på noll finns inte så mycket att välja på.

7. Våga nätverka
Utnyttja det faktum att du är ung, och ring och fråga om råd, be om ett möte, en kaffe. Eller mentorskap. De flesta seniora personer blir smickrade av det, sa Camilla Ljunggren, grundare av Pluring. Men sätt upp ett konkret schema för mentorsmötena, så mentorn vet exakt hur mycket hen ska ställa upp med. En timme i månaden räcker långt.

8. Rekrytera rätt
”Det är lätt att lära folk saker, men det är svårt att ändra deras grundvärderingar”, sade Jeannette Holm, grundare av Nanny Nu. Därför lägger de mycket tid på att hitta rätt personer när de anställer. Arbetet med företagskulturen börjar redan där.

9. Våga tro på dina idéer. Jobba hårt för dem
Något som förenar många entreprenörer är den där envisheten gränsande till galenskap. Bonnie Roupé, grundare av Bonzun, pratade om idéer som vägrar försvinna, och fascinationen i att göra saker som man inte vet att man klara av. Att på något sätt våga spränga sina gränser, testa helt nya saker, för att utveckla sig själv. Som att segla över Atlanten när man aldrig seglat förut. Eller starta ett Vårdguiden i Kina när man inte kan ett ord kinesiska eller ens varit där.

10. Var metodisk. Välj rätt
Det som slog mig när jag intervjuade Martin Källström, grundare av Narrative, är hur lugn och metodisk han är i allt han gör. Utvärderar idéer efter givna mallar. Sorterar, strukturerar.

”Satsa inte på den första idén du får, utan utvärdera dem noga. Du ska ju jobba med den i många år, så det är viktigt att du trivs med den.”

11. Investera i intressanta bolag
Henrik Torstensson, vd på Lifesum, har en intressant syn på att investera i startups. Han ser det som en möjlighet att få intryck och lära av andra.

”I stället för att ta en MBA för 100 000.”

12. Inse att du och dina investerare har olika perspektiv
När Anna Omstedt Lindgren var på väg att kasta in handduken för Tasteline efter några år, när försäljningen inte tog fart, då insåg hon att investerarna, hennes styrelseordförande, egentligen inte brydde sig så mycket.

”Det var så uppenbart att det bara var en investering för dem. För mig var det ju mitt liv”.

Som tur var ändrade hon sig, kämpade på, och några månader senare visade bolaget svarta siffror.

13. Se möjligheterna

En historia som fastnat hos mig är från boken The Luck Factor, som Kristofer Björkman, grundare av MyNewsdesk och Outdoormap berättade. Den går ut på att människor som säger att de har tur, de är mer uppmärksamma, mer lyhörda för saker i deras omgivning, som kan ge dem något, chanser att få något, att få göra en affär eller så. Att vara entreprenör handlar mycket om att se möjligheter och våga hoppa på dem när de kommer. Det gäller för livet i allmänhet också. Såklart.

14. Gör det du gillar – då blir du bra på det
Jag var länge rätt kritisk till Ted Valentin och hans enmans-entreprenörsskap. Jag menade att han borde kunna skapa saker som är mycket större än, om man vågade satsa lite större. Men efter intervjun med honom insåg jag att han verkligen drivs av att få designa, bygga och marknadsföra sina sajter själv, han ser det som sitt hantverk. Han vill inte vara vd eller driva ett bolag. I grunden måste man göra det man tycker om. Annars är det otroligt svårt att ha ork att lägga all den tid som det ända tar att bygga en tjänst, en produkt eller ett bolag.

Vilka är dina största insikter och lärdomar av entreprenörsskap? Bidra gärna med dina tankar i kommentarerna. 

Detta är inlägg 52 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.