in Affärsmöjligheter

3 exempel på att saker inte längre är vad vi trodde de var

Amazon Fresh. Foto: Kris/Flickr

Amazon Fresh. Foto: Kris/Flickr

Saker och ting är inte alltid vad vi tror de är. När vi pratar om nya tjänster baserade på digital teknik är det lätt att tro att gamla lagar och regler fortfarande gäller, om vad som är en marknad, och hur aktörerna ska hålla sig inom sina olika nischer. Ingenting kunde vara mer fel.

Tvärtom.

Digital teknik gör det inte bara möjligt att skapa nya disruptiva tjänster. Det gör det också möjligt för stora bolag, eller andra bolag med stora kassor, att satsa väldigt stort för att förändra väldigt stora marknader som de inte tidigare varit verksamma inom.

Jag ska ge tre aktuella exempel.

1. Amazon är inte en bokhandel

En av förra veckans stora snackisar var att Amazon kommer till Sverige. Tidningarna skrev om det och frågade svenska bokhandlare vad de tyckte, om huruvida Amazon var ett hot mot de svenska aktörerna, eller svensk bokmarknad överhuvudtaget. En person, Peter Brühl på Adlibris, försökte flika in att Amazon kanske inte riktigt är en bokhandel längre. Vilket han såklart har helt rätt i. Det är ett gigantiskt varuhus, det är också ett hårdvarubolag som skapar egna plattformar, bygger egen teknik.

Nyligen lanserade det en egen tv-box, som konkurrerar med Apple TV och Googles Chromecast men även spelkonsoler. Nu kommer Amazon även med en egen smartphone, som de jobbat i fyra år på att utveckla.

2. Google är inte enbart en söktjänst 

När jag lyssnar på en av mina favoritpodcasts, This Weeks in Startups, diskuteras ofta olika nya satsningar inom lokala leveranser från jättar som Google och Amazon. Båda två håller på och testar olika tjänster som innebär att man kan få varor levererade väldigt snabbt, vi pratar om några timmar som mest. I USA, både på västkusten och i New York-området, finns också flera startups som levererar livsmedel och färskvaror snabbt lokalt. Sprig levererar färdiglagad nyttig mat på 20 minuter i San Fransisco. Taxiföretaget Uber har expanderat verksamheten och lanserat en cykelbudstjänst i New York. ”De är inte en taxirörelse längre, de är ett logistikföretag”, konstaterade en analytiker i podden.

3. Facebook är inte bara ett socialt nätverk

Mitt tredje exempel är Facebook. Det bolagets galna aptit på att köpa upp nya aktörer inom olika former av sociala och kommunikativa tjänster har vi sett exempel på förut.

”Om Facebook betalar 19 miljarder för Whatsapp så är det värt det. Mark Zuckerberg är en smart person”, konstaterar superaffärsängeln och riskkapitalisten Paul Graham.

Nu rapporteras det att Facebook är på väg att starta egen bank. Eller i alla fall ge sig in i finansiella tjänster, som att ge ut någon form av egna elektroniska pengar. Det ryktas även om samarbeten med olika startups inom internationella penningöverföringar. Eftersom en stor del av Facebooks intäkter kommer från kickbacks på in-app-köp inom Facebook så är det lätt att se värdet i att ha större kontroll över det pengaflödet, och att slippa dela med sig av intäkterna till andra betaltjänster.

Det klart att det är en lång resa om man ska utmana traditionella banker och kortföretag. Men är det några som har orken och musklerna att göra det så är det jättar som Facebook.

Det är svårt att sia om hur alla dessa satsningar kommer att lyckas i slutändan. Några kommer säkert haverera, medan andra har rätt stora chanser att inte bara överleva, utan kanske till och med förändra hela marknader, och våra beteenden.

Men bara det att vi troligen redan nästa år går omkring med smartphones som det står Amazon på snarare än Ericsson borde vara väckarklocka nog. Konkurrensen kommer kanske inte därifrån du tror den kommer. Har du koll på detta så har du ett försprång.

Detta är inlägg 45 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.