in sociala medier

Det finns inga gratisluncher – inte ens på Facebook

Foto: Flickr/Andreas Beer

Det har varit mycket snack om Facebook på sistone. Att ens inlägg på Facebook inte sprids till alla de som gillar min sida, och att Facebook dessutom skruvar på reglerna hela tiden för att tvinga oss som driver Facebooksidor att köpa annonser för att uppnå önskad spridning. Det finns till och med de som hävdar att detta skulle göra det mer eller mindre meningslöst att finnas på Facebook. Lyckligtvis har många hävdat motsatsen.

Det enkla svaret på frågan är att det fortfarande inte finns några gratisluncher.

När sociala medier slog igenom för en massa år sedan hette det från många att en stor poäng med det var att det var gratis. Det kostade ingenting att publicera sig på Twitter, Facebook eller Youtube.

Det kan förvisso vara sant rent monetärt. Men bara att finnas där ger ju ingenting. Hela poängen med sociala medier är ju att de är just sociala, vi använder dem för att vi vill ha en dialog med våra följare och andra.

Och för att göra det måste man lägga lite tid, lite energi och eftertanke på att skapa relevant innehåll. Sånt som folk faktiskt gillar.

I marknadsföringstermer pratar man också mycket riktigt om egna medier, köpta medier och förtjänade medier.

Det är helt enkelt så att du får den uppmärksamhet som du förtjänar. Är det många som gillar dina inlägg, eller historiskt sett har gillat dina inlägg, så syns det mer i Facebooks flöde.

Sedan vi på Ziggy hoppade på bloggprojektet Blogg100 har vi så gott som varje dag uppdaterat får Facebooksida och vårt twitterkonto med länkar till dagens bloggposter. Ibland har vi fått 50 visningar på Facebook, ibland har vi fått 1500, och det baserat på våra drygt 500 följare.

Bra innehåll sprids helt enkelt bättre. Det som läsarna tycker är mindre relevant, sprids inte lika mycket.

Sedan spelar såklart faktorer som tidpunkt och exakt hur man formulerar sig i uppdateringen en roll, och här kan man laborera och förfina sig ytterligare. Vi har för vår egen del begränsat oss till att få igång en regelbunden produktion av bloggposter, och sprida dem i sociala medier. I vissa fall, när vi tycker oss skrivit något riktigt bra, då kanske vi har köpt lite marknadsföring för att uppnå ytterligare spridning. Men oftast inte.

Det stora värdena för oss har varit två:

  • För det första har vi lyckats engagera en stor del av medarbetarna i att skriva och bidra med smarta tankar och idéer. Det har skapat ett härligt engagemang på byrån, och framför allt lyft fram fler duktiga personer externt.
  • För det andra har vi kunnat visa upp vår kompetens för våra kunder och de vi hoppas ska bli våra kunder.

Vill man ta nästa steg ska man aktivt fundera på vilken sorts innehåll som får bäst spridning i sociala medier. Norrlands Guld gör det rätt bra, och med en kul twist. Hatten av Andreas Leijon!

Detta är inlägg 55 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.