in Appar

Nollfriktion, lekfullhet och varför Barnkanalens app kanske är för avskalad

Dagens barn har under hela livet haft tillgång till den teknik som vi andra fascinerat sett växa fram under de sista tio åren. Touch-skärmar och nya operativsystem (läs iPad och iOS) har revolutionerat både spelande och mediekonsumtion. Det är en självklar och okomplicerad del av många barns vardag och att helt obehindrat dra och trycka med fingrarna på skärmar är helt naturligt för dem. En iPad en leksak av många, en leksak som går att variera i oändlighet och som ständigt uppdateras och lockar.

Något vi pratar om ofta på Ziggy är nollfriktion – vi vill att tjänsterna är smarta och gör det lätt för oss att använda dem och nå önskade resultat helt utan hinder. Vi har inte längre tålamod för väntetid eller tveksamhet, då finns det ofta alternativa tjänster eller appar att tillgå.

Barn har samma krav som vi! Om det inte är roligt eller belönande hittar de något annat och lämnar appen oanvänd på hemskärmen. Om reklam stör, är i vägen eller om appen kraschar ofta är det samma visa.

I veckan lanserade Barnkanalen en ny app där allt deras barnrelaterade Play-material är samlat. Materialet har funnits tillgängligt på SVT Play, men där har det förstås alltid funnits en risk att barnen går vilse och tittar på program som inte är lämpliga för dem. SVT har alltid haft bra tjänster, det tog många år innan andra leverantörer var ikapp SVT Play när det begav sig.

Barnkanalens app finns för Android, iOS och Windows Phone och visar egentligen bara webbsidan för Barnkanalens Play, en lösning som är smidig när det gäller brett stöd av olika operativsystem och skärmstorlekar. Det nya gränssnittet är enklare och renare, framförallt innehåller det inte särskilt mycket text. Startsidan visar program i olika kategorier, och längst upp finns bilder på karaktärer. Tanken är att barnen snabbt ska kunna känna igen sina favoriter och välja program efter det, ett tankesätt som Netflix introducerade med deras Netflix for Kids för några år sedan, och som sedan anammats av flera konkurrenter, bland annat svenska Viaplay.

Om man trycker på en karaktär eller en programsymbol får man upp tumnaglar från de senaste programmen, och kan titta på dem med ett tryck till. Visst – de ligger i ordnade med nyaste programmet först, men i övrigt finns det inget mer än bilden här för att beskriva vilket avsnitt det handlar om. Personligen tycker jag att det kan finnas en risk med att skala bort för mycket text i den här typen av tjänster. De som inte kan läsa än, skulle de verkligen störas av en liten text eller en siffra? Och om man faktiskt kan läsa, eller håller på att lära sig, då kan det vara ett uppmuntrande och lekfullt ställe att träna på.

Jag är inte säker på att man egentligen behöver anpassa apparnas gränssnitt för barn. Innehållet och den visuella designen ska ju förstås vara anpassat , och det är ett bra initiativ som SVT nu tagit med en separat Barnkanalen Play (Netflix for Kids har fått en del kritik för att det är alldeles för lätt för barnen att lämna barnläget och ibland har filtreringen helt enkelt inte funkat). Bra interaktionsdesign borde vara tillräckligt intuitiv för att passa alla, och tillåta det mått av trial and error som barn ibland behöver. Om en knapp är rätt placerad och signalerar riktningen på valet spelar det ingen roll om man kan inte kan läsa vad det står på den.

Jag eftersöker däremot en större lekfullhet i Play-tjänster generellt! Ziggys Boris Kehr skrev nyligen om Gamification, och det skulle absolut gå att applicera på den här typen av upplevelser. Det finns ju redan en naturlig progress i och med att man ser fler och fler avsnitt, och det skulle gå att visualisera på ett roligt sätt om man missat något, eller om det kommit nya avsnitt och program. Och vi föräldrar skulle också få en bra inblick i hur barnen beter sig medan vi lagar mat eller kör bilen…

Men det är ju egentligen inte jag som ska testa och recensera Barnkanalens nya app. Men ett test från den riktiga målgruppen (mina barn) får vänta, för nu är det påsk och det ska letas ägg! Tror det kan finnas en belöning i dem också.

Detta är inlägg 50 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.

 • Boris Kehr

  Håller med om att man ska förenkla inte fördumma. Samtidigt har Favoriter, den viktigaste funktionen, inga bilder och bara text. Lite slarvigt. Mina analfabeter till småbarn skulle älskat en bubblehead favo-funktion.

  • http://neovita.com/ Björn Johansson

   Bilder i favoritlistan kommer snart! :)

   / Björn
   Interaktionsdesigner Barnkanalen

 • daniel

  Har en fråga .kan man ställa in barnläge på barnkanalen app ? Så dom inte kan gå ur appen ?