DN-appen nya april 2014

in Kundupplevelse

Hur DN sabbade min läsupplevelse – och några tips på hur de kan rädda den

Jag prenumererar på DN sedan ett par år tillbaka. Efter att de gett mig möjligheten att ha en helt digital prenumeration och läsa tidningen via DN+ har jag varit en väldigt nöjd kund eftersom ipadmini, DN+ (jämte Omni, Flipboard och Facebook) har lirat rätt bra ihop med mina 15 minuters frukost och 15 minuter restid till jobbet. Så fram tills igår, när jag drabbades av den nya DN-appen. Jag gillar ju nya appar och upplevelser, och testar ofta nya saker bara för att det är kul att känna på lite förändring i den digitala tillvaron. Tyvärr möttes jag av en upplevelse som inte bara gjorde mig förvånad och besviken – Bonnier har ju en massa väldesignade produkter i sin portfölj, och DN+ var banbrytande när den kom, utan även rejält konfunderad.

Vad var det som gick fel, DN?

Här följer en kort redogörelse och några försök att vara konstruktiv mitt i eländet.

Tisdag 2a april: DN+ slutade fungera
Även om jag hade sett annonserna, hade jag inte tagit tag i att ladda ner appen tidigare. Ändå var den nya appen inte något jag tänkte på direkt igår, när tidningen inte laddades ner i DN+ som den brukar. Någon gång tidigare har det strulat, och jag tänkte inte mer på det än att jag borde kolla upp det på eftermiddagen, kanske något gått fel med min betalning, eller så var det något tekniskt problem?  I mitt stressade småbarnsmorsa-på-väg-till-jobbet fanns helt enkelt inte tid att tänka mer på det, utan jag körde på utan DN i onsdags.

Tips till DN: Informera inte bara genom banners och annonser, utan i det sammanhang där det är relevant. Nu gjorde ni det… en dag försent. 

Torsdag 3e april: ”VAD HAR DE GJORT?!”
En dag senare, alltså igår morse, kunde jag inte se varken onsdagens eller torsdagens tidning. Däremot gick det då att se ett ”tidningsomslag” i DN+ som talade om att det var dags att ladda ner den andra appen. Trots det något burdusa sättet var jag inte särskilt skeptiskt lagd när jag gjorde det jag tvingades till. Döm av min förvåning när…

Det första jag tvingas göra är att välja mellan de oklara valen ”läs artikel”, ”läs tidning” och ”ladda ner tidning”. Vad är egentligen skillnaden mellan ”läs tidning” och ”ladda ner tidning”? Kanske att den bara finns tillgänglig offline om jag väljer att ladda ner den? Oklart val, och ännu mera oklar nytta vid första anblicken. Det andra som händer om jag väljer ”läs tidning” eller ”ladda ner tidning” är att jag möts av tidningen i… pdf-format. Inzoomad i ett läge där jag kan SE hela sidan, men absolut inte läsa den. Kort sagt; grundläget för min läsupplevelse är ett läge där jag måste syssla med att zooma in manuellt för att se texten, och vänta lite på att sidan ska rendera till läsbar kvalitet. Det gör också att sidan måste flyttas i sidled för att kunna läsas, och zoomas ut för att kunna bläddra till nästa sida… Ja ni fattar. Allt annat än flyt i läsupplevelsen. Det finns ett alternativ, som är att välja att ”läsa artikel”. Hur det fungerar kan ni se i nedanstående Vine-klipp:

Omkring 25 procent av skärmytan upptas av olika former av navigation. Navigation som laddas om lite segt och i osynk med det artikelmaterial jag ska läsa. Jag märker hur min blick slits till navigationen för att få koll på vad som hänt där varje gång jag bläddrat. Och någon läsglädje att tala om lyckas aldrig infinna sig där texten ligger insprängd mellan vad som mest känns som navigationslösningar från ett 90-talshack på webben. Att jag är en person som ALDRIG skulle vilja läsa med större text spelar ingen roll, det menyvalet ska tydligen alltid finnas på min skärm medan jag läser. Så även alternativet ”arkiv” i tveksam symbios med en ikon längre ner på skärmen som verkar betyda precis samma sak. Faktum är att tre ikoner längst ner, och en längst upp, alla leder bort från den tidning jag just nu väljer att läsa.

Tips till DN:

1) För en läsprodukt: ha läsupplevelsen i fokus
Precis som i gamla DN+ är det ett effektivt sätt att tillåta fokus på läsupplevelsen genom att helt enkelt dölja menyer och liknande medan man läser, och istället låta innehållet äga skärmen. Fullskärmsläsning som default, utan behov av in-och-ut-zoomningar eller menyer som tar en fjärdedel av skärmytan. Bara ett lugnt och stilla bläddrande. Om ni har glömt hur det kan se ut, ta en titt på den app ni just skrotade:

2) Tillämpa vanliga designprinciper om användbarhet även i menyer, exempelvis:

 • Undvik dubbleringar. Att ha länkar till exempelvis ”arkiv” på TVÅ ställen synliga samtidigt men på helt olika sätt är bara obegripligt att man gör 2014.
 • Tydliga ordval. Ledsen, men ”mina tidningar” och ”mitt arkiv” i ett sammanhang där allting är DN kan inte vara självförklarande för någon. Vad är skillnaden?

 3) Prioritera rätt funktionalitet

Den app ni just dödat var bättre för mig som kund, men självklart inte fulländad. Det FANNS saker i den som jag saknade; enkla möjligheter att markera intressanta artiklar för att läsa senare, bättre delningsfunktion, möjlighet att highlighta och dela citat/utdrag, mera interaktivitet i innehållet och annat smått och gott. Men ALLT sådant är bling i jämförelse med den grundläggande läsupplevelsen. I den app som nu finns ser jag också ”bling” i form av DN-kortet. Kanske fint att ha, men inte på bekostnad av att kunna läsa min tidning. Nu känns ”kundlojalitet” snarare som ett hån.

Om ni är osäkra på vad som är en bra upplevelse för era läsare/kunder i fortsättning, ta till er av ett annat gammalt hederligt tips:

4) Gör er målgruppsanalys och användningstesta innan lansering

Jag kan inte tänka mig att ni gjorde det den här gången. Det är därför jag kommer tillbaka till textens första fundering. Vad gick fel hos DN, när det gick så fel i appen?

.d – i hopp om svar.

Detta är inlägg 35 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.

 • Anders Flodqvist

  Vill inte vara den som är den och det här är i all välmening. Tyckte att början av artikeln var intressant, men när jag kom ner till de embeddade Vinefilmerna klarade jag inte av att läsa vidare på grund av att en lättare epilepsiattack började smyga sig på.

 • Ernst Nathorst-Böös

  Ha – jag skrev följande på min Facebook igår, mycket larvigar än ditt men i alla fall. Vi kanske ska starta någon slags rörelse :-)

  Kritik av DN-appens interaktionsdesign. Ni bad om det, några stycken. Ni andra – förlåt för att jag tar upp er tid och plats med detta. Ignorera

  Inser att jag är ovanlig eftersom jag aldrig använt appen förut. Jag har ju haft digital prenumeration hur länge som helst och använt Newsstand-grejen. Upptäckte appen bara för att det slutade komma tidningar i Newsstand (varför fick jag ingen varning). Har skrivit snabbt så ganska opolerat språk, sorry.

  1. Alltså, det stora problemet ligger i grundstrukturen. Som jag förstår det är det tre användningsområden för appen 1. Läsa web (graits) 2. Läsa Artiklar (kostar) 3. Läsa faksimil (kostar). Jag kan inte direkt säga att designen utgår från den strukturen och behovet.
  2. Det tog mig väldigt lång tid att hitta fram till ”Läsa artiklar” som är min huvudaktivitet. Den ligger gömd under val av tidning. Som om det var så man tänkte.
  3. Indelningen Tidningar (röd viktig meny) och sedan under den Mina tidningar, mindre, grå är konstigt godtycklig.
  4. Det är nåt konstigt som jag inte ens förstår när man väljer en annan tidning än dagens tidning att läsa artiklar ur och man vill tillbaka. Jag klickar runt och hamnar till slut rätt, men förstår inte hur jag gjorde riktigt.
  5. Knapparna längs ner har ingen grafisk feedback överhuvudtaget. Vare sig när man klickar eller när man valt dom? Är det actions eller states?
  6. Symbolerna är dessutom dåligt valda. Och att ha dem där alltid anger att det är de som tar en runt mellan de viktigaste aktiviteterna och så är det inte. Hemknappen är bara ett annat sätta att komma till Tidningar? Mste säg att jag inte fattar riktigt.
  7. I listan över delar i tidningen som kommer upp i ”Läsa artiklar” så har man blandat ihop symbolen för stänga med aktiviteten att fälla ihop en hierarkisk struktur.
  8. Om man läser en artikel och hoppar ut och sedan går tillbaks in i läsläget så kommer man inte till den artikel man var på utan alltid till första artikeln i tidningen. Sjukt dåligt.
  9. I Läsa artikel-läget är det en slags menyrad som random dyker upp och försvinner rakt i min läsruta, högst upp. Det är omöjligt att förstå när den kommer dyka upp eller förvinna och ibland kommer den fram lite grann och försvinner igen. Stör läsningen som fan.
  10. Relationen mellan Tidning och Mina tidningar är extremt oklar. Fast jag uppenbarligen har en massa tidningar (jag kan ju läsa artiklarna?) så när jag klickar på Mina tidningar så står det “Du har inga nedladdade tidningar?”. Vad betyder ”Mina”? Den vyn (Mina tidningar) ser dessutom exakt likadan ut som vyn Tidningar, fast utan själva tidningarna…. Hela konceptet är bizzart.
  11. Att ladda ner en tidning görs på ett annat ställe än där man ska läsa den. Man måste in i Tidningar, hitta Ladda ner, sen gå ut och till en helt annan meny för att läsa den. Vilket i och för sig inte funkar då, utan…
  12. …om jag laddar ner en tidning och sedan går till Tidningar för att läsa den så dyker ändå samma skärm upp som om jag hade gått på Tidningar direkt, ett av valen när jag trycker på min nedladdade tidning är t ex läs Artiklar. WTF? Detta val gör i det här läget ingenting, vad jag kan se, utan bara gömmer halva tidningssymbolen under Dagen Nyheter-loggan på ett konstigt sätt. Helt obegripligt. När jag istället väljer det mer troliga valet Läs tidning så stannar appen på “Laddar sidor” I vad som verkar vara en evighet.

  Ja jag vet inte vad jag säga, men jag är ju inte dum i huvet. Det här är vad jag hittade efter en halvtimmes användning. Ser inte fram emot i morgon bitti.

 • http://www.pallin.net Fredrik Pallin

  Bra inlägg! Är själv mycket förvånad och djupt besviken över den nya appen. Var skriver jag under protestlistan? Vi måste få DN att backa i den här frågan! Ska vi inte demonstrera lite franskt genom att släppa 300 000 ipads utanför DN:s entré?

 • Pingback: Om fler annonsörer utgick från kunden… | ZiggySays()

 • Pingback: Nu går vi i mål med #blogg100 – det här har vi lärt oss | ZiggySays()

 • Pingback: Galet frustrerad på DN | .darja()