in #Blogg100

Om fler annonsörer utgick från kunden…

Mycket kan sägas och har också sagts om Facebooks annonser, inte minst sedan deras börsnotering. Själv är jag ofta smått rabiat mot att få mitt flöde nerkladdat av allehanda aktörer som vill sälja för mig irrelevanta produkter till mig. Häromdagen blev dock potentialen i mediet påtagligt tydligt i all sin enkelhet när en annonsör lyckades vara både kontextuellt relevant och extremt vältajmad.

Det var på morgonen den 3:e april. Vid frukostbordet möts en intet ont anande undertecknad av första mötet med DN:s nya app och skrotandet av DN+. Efter att ha satt espresson i vrångstrupen blev bedömningen omedelbar:

Ett par timmar senare, under förmiddagen, när jag återigen kollar Facebook, möts jag av detta högst upp i flödet:


 

Tror ni att jag blev köpsugen? Tror ni att jag handlade? Tror ni att jag medvetet klickade på min första banner/annons på åtminstone så många år jag kan räkna på ena handens fingrar?

Huruvida DN:s misslyckande var en lyckträff för en av SvD:s sedan länge planerad Facebook-kampanj, eller huruvida de faktiskt var så snabba, agila och vältajmade att de inom ramen av några timmar såg en chans att agera på ett uppdämt missnöje och en affärsmöjlighet låter jag vara osagt. Poängen här är hur enkelt det faktiskt kan vara att nå fram om man som annonsör utgår från kundens situation och mediets styrkor, och paketerar erbjudandet utifrån detta, snarare än att endast försöka pusha ut produkter till reklamtrötta konsumenter. På Ziggy pratar vi ofta om ”Responsivitet+”, det vill säga tjänster och kommunikation som tar hänsyn till vem jag är, hur jag mår och var jag befinner mig i termer av både tid, rum och enhet.

Produkten då? Tyvärr var den inte lika välpaketerad som annonseringen. Betyget blev ungefär följande:

Trevlig helg!

/Christoffer – som fortfarande undrar hur en helgmorgon utan vettig morgontidning kommer att se ut

Detta är inlägg 42 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.