in Event

Resonate 2014

Detta är en uppföljning till mitt inlägg om digitalfestivalen Resonate från förra veckan.

Jag tänkte dela med mig av några av höjdpunkterna från årets festival, som ägde rum förra helgen.

Först ut är Ilona Gaynor, kul att få höra henne prata då jag sett hennes arbetetidigare. Hon använder verktyg och aspekter från romanskrivande och filmskapande, exempelvis scenografi och handlingsbeskrivningar, för att blanda med design i syfte att kartlägga processerna kring försäkringar och risk. Hon har jobbat inbäddad hos försäkringsbolag och pratade om att det är ganska krassa beräkningar hos försäkringsbolag som avgör huruvida en lösensumma ska betalas ut vid en kidnappning.

 

Det mest intressanta i hennes presentation handlade dock om hur åklagare och advokater börjat använda designer för att skapa material som används i rättegångar. Istället för att visa upp faktiskt bevismaterial så har de nu börjat specialbygga artefakter så att en jury kan samlas runt en fysisk, skalenlig modell av brottsplatsen eller se och bedöma ett objekt som aldrig varit på brottsplatsen. Jag antar att det är nästa steg efter iscensättningar på video och andra taktiker som redan används, men att utöka användningen av denna typ av faktabaserad fiktion kan nog få intressanta följder.

 

Min andra favorit är Kimchi & Chips, duon Mimi Son och Elliot Woods, som modifierat hårdvaran i en vanlig videoprojektor för att kunna läsa av projektionsytan i 3D samtidigt som den projicerar en bild i svartvitt. Det ger möjlighet att i realtid ”mappa” det projicerade materialet på en icke-plan yta.

Här är några exempel på hur det kan se ut.

Bilderna publiceras med tillstånd från Resonate.

Detta är inlägg 40 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.