in Affärsmöjligheter

11 skäl till varför Bitcoin är bra

Den virtuella valutan Bitcoin delar folk i två läger, skeptikerna och entusiasterna. Skeptikerna menar att Bitcoin inte kan ha något riktigt värde och att allt bara är en spekulationsbubbla. Entusiasterna menar att det är den nya tidens pengar med samma anarkistiska och ohejdbara kraft som Internet självt.

En känd skeptiker är den legendariska investeraren Warren Buffet. På andra sidan står serie-entreprenören och riskkapitalisten Marc Andreessen som är övertygad om Bitcoins potential. Som svar på Buffets påstående att Bitcoin inte kan ha ett värde sa han “The historical track record of old white men crapping on new technology they don’t understand is at, I think, 100 percent.”

För er som vill försöka förstå vad det är som gör Bitcoin så överlägset existerande betallösningar kommer här en sammanfattning av en Mark Andreessens resonemang kring varför han spår en lysande framtid för denna kryptovaluta:

 1. Det underliggande protokollet, bitcoinprotokollet(BCP) löser problemet med att etablera tillit mellan okända parter över ett öppet nätverk.
 2. Själva bitcoinprotokollet kommer att användas för att kunna överföra digital egendom som signaturer, kontrakt, nycklar, ägarhandlingar för fysiska tillgångar, digital aktier och digitala pengar. Detta utan intermediärer och utan att den digitala tillgången existerar på mer än ett ställe vid varje givet tillfälle.
 3. Själva Bitcoin  möjliggör överföringar utan transaktionsavgifter. Även om transaktionsavgifter kan förekomma så kommer de vara mycket lägre än de 2-3 procent som tas ut i befintliga betalsystem. För exvis handlare som opererar på 5 procents marginal innebär slopandet av kortavgifter en hundraprocentig ökning av vinstmarginalen. Dessutom kan ehandlare ta emot betalninngar från utlandet mycket enklare eftersom bitcoinvalutan är global och inte lokal.
 4. Bitcoins kan till skillnad från pengar inte förfalskas och man slipper kreditkortsbedrägerier. Många ehandlare måste idag säga nej till 5-10 av ordervolymerna pga känsligheten i dagens system att identifiera bedrägeriförsök. Bitcoins antibedrägeri-egenskaper når även in i den fysiska världens butiker.
 5. Det faktum att spekulation har drivit upp värdet på Bitcoin är också det som kommer göra att bitcoins användbarhet ökar snabbare än vad som annars skulle skett.
 6. Bitcoin är inte anonymt utan pseudonymt, som epost. Spårbarheten gör att det är enklare för exvis polis att spåra bitcoins jämfört med kontanter, guld eller diamanter.
 7. Bitcoin har precis samma nätverkseffekter som telefoni eller internet. Fyra slags aktörer driver värdet (1) Konsumenter som vill betala med BC, (2) Handlare som accepterar BC, (3) Miners som validerar transaktioner och faciliterar distribuerad tillit, (4) Utvecklare och entreprenörer som bygger nya produkter och tjänster baserat på BC.
 8. Ett enormt område att bitcoin-innovera inom är de 400 miljarder dollar som varje år skickas hem av gästarbetare till sina familjer och där 10 procent el mer försvinner ner betalbolagens fickor. Bitcoinbaserade lösningar skulle ha en dramatisk effekt på dessa arbetares och deras familjers liv.
 9. Bara 20 länder i världen har fullt moderna banksystem. Bitcoin skulle kunna ge människor över hela världen tillgång till ett modernt finansiellt system och därmed utgöra en kraftfull katalysator. Även de ”banklösa” i moderna länder skulle få det bättre.
 10. Ett tredje område är mikro- eller ultrasmå betalningar. Detta har inte gått att göra med kort/bank tidigare pga avgifterna. Detta kommer möjliggöra nya sätt att ta betalt för innehåll och tjänster. Vidare skulle spam kunna bekämpas genom att framtida mejlsystem endast accepterar mejl där en liten summa bitcoins finns bifogad typ digitala mikrofrimärken :-).
 11. Ett fjärde område är publika betalningar. Under ett TV-sänt sportevenemang höll en åskådare upp en skylt med en QR-kod med texten ”Send me bitcoin!”. Han fick 25.000 dollar inom ett dygn. Insamlingar kan bli enklare eftersom man inte behöver bankkonto el bankgiro.

Jag hoppas att denna översikt hjälpt dig att se potentialen i Bitcoin och i bitcoinprotokollet. I mina ögon är Bitcoin inte en virtuell valuta, det är ett digitalt system framtaget för sköta digitala transaktioner kring mycket mer än bara pengar.

Detta är inlägg 63 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.