in Event

Äntligen en arena som förstår att skapa sammanhållning med publiken

Egentligen är det obegripligt att det har tagit så lång tid. Och jag vet inte om Tele2 Arena är först, men de är i alla fall tidigt ute.

Inte bara med wifi som faktiskt funkar – det går att kolla på livevideo via deras egen app via wifi trots att 21 000 personer var på arenan igår, när Hammarby spelade fotboll. Man kan följa matchen live via fyra olika kameror i arenans egna app, lite nördigt kanske, men det funkade i alla fall. Får de repriserna att funka ordentligt blir det användbart på riktigt.

Ganska stor skillnad mot mitt första besök på Friends Arena för något år sedan, då det tog typ en timme att få upp en bild på Instagram via den obefintliga mobiltäckningen. Wifi var inte att tänka på då.

Men wifi är ändå bara en hygienfaktor 2014.

Det fina de gjort på Tele2 Arena är att börja använda skärmarna inne på arenan till att skapa interaktion med publiken. De visar helt enkelt upp bilder och texter från sociala medier taggade med #tele2arena på skärmarna. Bilder från Instagram och tweets från Twitter.

Instagrambilder på skärmarna inne på Tele2 Arena, live under matchen

Instagrambilder på skärmarna inne på Tele2 Arena, live under matchen

Jag såg skärmarna gå live någon gång i början av andra halvlek igår. Först bara lite allmänna tweets om att folk var på plats, och selfies från Instagram.

Men ganska snart blev det uppenbart att fler och fler på plats såg vad som hände och började publicera både bilder och texter riktade mot publiken på arenan.

  • Vinka Kennedy, skrev någon.
  • Ni som håller i banderollen på övre läktaren, kan ni styra upp den så den inte hänger så snett, twittrade en annan.
  • En av pissoarerna på sektion 337 läcker, fick vi också veta, vilket fick mina 13-åriga medbesökare att skratta gott.

Det kan tyckas som ett banalt exempel, men jag tror ändå det kan ha en ganska stor betydelse i arbetet med att göra våra fotbollsarenor till trevliga platser att besöka, utan våld och bråk. En fotbollsmatch en lördageftermiddag är ändå lika mycket en familjefest som ett tävlingsarrangemang. Ganska många i publiken är kanske inte jättefokuserade på matchen i varje enskild sekund. Framför allt inte när tempot på plan sjunker och spelet inte riktigt fungerar.

  • För det första skapar återkopplingen från arena till publiken en skön vi-känsla. Det är vi tillsammans där som skapar stämningen, inte bara de mest sjungande fansen, eller spelarna på plan.
  • Det visar upp också upp en annan bild av fotbollen än de klassiska klackarna. Missförstå mig rätt, jag älskar att de sjunger under matcherna, men det är kul att barnfamiljer, unga och gamla också får synas.
  • Till sist är det även en öppning för någon form av debatt. Jag vet inte om det fanns någon förhandsgranskning, mina 13-åriga medbesökare försökte desperat få upp en bild på en annan kompis i en pinsam situation på skärmen, utan att lyckas. Samtidigt syntes tweets som envist hävdade att arenan ska heta Nya Söderstadion (som de heter i de trogna bajensfansens värld) och inte Tele2 Arena. Bilder på Kalle Anka dök upp, vilket tyder på att filtret hursomhelst inte är särskilt bra, om det finns ett sådant.

Skärmen användes också för att kommunicera med publiken. Mot slutet kunde man gå in i appen och rösta på matchens lirare, vilket rätt många gjorde. Sedan fick se några exempel på klassisk svensk klackhumor.

Klackhumor. Varberg spelade i någon sorts neonorange ställ som påminde om det som Vägverkets personal brukar ha på sig.

Klackhumor. Varberg spelade i någon sorts neonorange ställ som påminde om det som Vägverkets personal brukar ha på sig.

Instagrambilder live under matchen.

Instagrambilder live under matchen.

Direktkommunikation med publiken.

Direktkommunikation med publiken.

Mina femton sekunder av kändisskap.

Mina femton sekunder av kändisskap.

Detta är inlägg 86 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.