in Entreprenörsskap

Historien om speldesignern som misslyckades och lyckades två gånger om

Stewart Butterfield. Foto: Wikimedia commons

Stewart Butterfield är antagligen världen sämsta speldesigner. Två gånger har han försökt bygga spel som kostat miljoner dollar att utveckla men som aldrig blivit kommersiella framgångar. Ändå har han blivit miljonär varje gång!

Du känner antagligen inte till Stewart Butterfield men du är definitivt bekant med ett bolag han var med om att bygga, bildtjänsten Flickr. Flickr skapade rubriker när det såldes till Yahoo 2005 för 35 miljoner dollar bara ett år efter den lanserades. Vad få vet är att Flickr var resultatet efter ett desperat försök att komma på en affärsidé efter att Stewart misslyckats med spelet Game Neverending. Spelet var ett webbaserat multiplayer spel vars pengar för utveckling var nästan slut när Stewart och hans kollegor insåg att det aldrig skulle bli en framgång.

Under en feberdröm Stewart hade efter att blivit matförgiftad såg han framför sig en version av det som skulle bli Flickr. En funktion i spelet man utvecklat tidigare gjorde det möjligt för spelarna att dela med sig av foton som låg i en skolåda. Han och hans team kunde bygga en bildtjänst på delar av spelkoden och på förhållandevis kort tid kunde man lansera Flickr. Stewart och hans kollegor hade gjort en så kallad pivot och skapat internethistoria.

Efter att jobbat ett par år på Yahoo efter uppköpet av Flickr beslöt sig Stewart att det var dags att realisera drömmarna om att utveckla spel igen. 2009 lyckades han dra in 17 miljoner dollar i riskkapital för sitt nya spel Glitch. Med så mycket pengar kunde han anställa de bästa talangerna men efter ett par år befann han sig i samma situation som han gjort nästan ett decennium tidigare. Han hade utvecklat ett spel som inte lyckades tilltala massorna och 2012 var han tvungen att säga upp stora delar av personalen och försöka komma på vad man borde bygga istället.

Under arbetet med Glitch hade man använt sig av IRC för den interna kommunikationen. Man hade lagt till extra funktionalitet och nästan ingen använde sig av internmejlen för kommunikation. Resultatet blev Slack, en kommunikationsplattform för företag. Idag är Slack en hyllad produkt med viral tillväxt och framtiden ser återigen ljus ut.

Flickr och Slack är således resultatet av två misslyckade försök att utveckla spel. Jag tror att det gömmer sig frön till framgång i många misslyckade projekt men det gäller att kunna våga tänka om och kasta bort sina tidigare övertygelser. Ibland har man rätt lösning men för fel problem.

 

 

Detta är inlägg 71 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.