in sociala medier

Två intressanta nyheter från Facebooks utvecklarkonferens

Förra veckan höll Facebook sin stora utvecklarkonferens f8. Flera nyheter presenterades, många handlade om mobilt och annonsmöjligheter i den mobila plattformen. Två nyheter som fastnade hos mig var App Links och anonym inloggning.

App Links är en teknik för att skapa djuplänkar mellan olika mobilappar. Redan idag går det att länka direkt till exempelvis en låt på Spotify, men som jag fattat det finns det inget enhetligt sätt att göra det för olika appar, och olika plattformar, typ IOS, Android och Windows Phone. Det fiffiga med det här är att appar blir öppnare, mer som webben, och mindre stängda och inlåsta.

Återstår att se om de andra stora bolagen hakar på. 25 bolag har redan gått med, bland andra Spotify, Dropbox och Pinterest.

Facebooks nya tjänst för anonym inloggning har redan fått kritik för att den inte alls anonym, vilket såklart är korrekt. Poängen är i stället att du som användare kan vara anonym gentemot den tredje part, den vars tjänst du kanske vill testa, men som du inte riktigt litar på. Då kan du använda Facebook som identifierare, men utan att lämna några personliga data till tjänsten.

Det här är naturligtvis grymt smart att Facebook, för det gör det ännu lättare att bygga tjänster baserade på Facebooks plattform. Samtidigt får Facebook fortfarande veta vilka tjänster du som användare använder, och kan därmed anpassa sina annonsprodukter utifrån detta.

Det här reser såklart nya frågor om integritet och hur mycket data vi som användare vill lämna ut till Facebook. Samtidigt gäller fortfarande samma argument här som vi hade i diskussionen om Google för några år sedan.

Visst, Facebook vet mycket om oss om vi väljer att vara med där. Men vi kan också välja att inte vara det, eller att bara vara med till viss del, bara dela med oss av viss information. För de allra flesta av oss överväger än så länge fördelarna.

I slutändan är jag ändå mest imponerad över att Facebook fortsätter att innovera och förbättra sina tjänster och sina produkter, för att göra det lite enklare för oss att använda nätet. Och för oss som bygger digitala tjänster är det bara att tacka och ta emot.

Detta är inlägg 66 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.