in Samhälle

Appen som lär barn matte 10 gånger snabbare än vanlig skolundervisning

Datorer och teknik i skolan är fortfarande ett kontroversiellt ämne där det inte saknas exempel på misslyckade satsningar. En anledning är att tekniksatsningar i skolan mer handlar om att ge elever tillgång till teknik men inte så mycket om hur tekniken fundamentalt kan påverka lärandet på ett positivt sätt.

Därför tycker jag det var glädjande att läsa om välgörenhetsorganisationen Onebillion som har tagit fram en matematik-app som använts framgångsrikt i Malawi. I ett malawiskt klassrum är det inte ovanligt att det går en lärare på 90 elever. Man förstår att det är en utmaning för både lärare och elever att verka under sådana omständigheter.

Appen Maths finns för olika åldrar, den här är för 4-6-åringar

Appen Maths finns för olika åldrar, den här är för 4-6-åringar

För att underlätta denna situation tog Onebillion fram en app där elever i egen takt fick lära sig matematik. Resultatet blev enastående, på 6 veckor nådde de en kunskapsnivå som motsvarades av 12-18 månaders traditionell lärarledd undervisning. Och det genom att tillbringa endast 30 minuter per dag i appen, ett fantastiskt resultat som också visade sig kunna upprepas i engelska skolor i en senare studie.

För mig är detta inte bara en intressant framgångshistoria, det är också en illustration hur underutnyttjad potentialen är för digitala lärverktyg i skolan. Tänk om utbildning inom alla ämnesområden kunde förbättras med samma drastiska resultat, då skulle vi kunna ha en grundskola från vilken eleverna direkt skulle kunna gå till universitetet och skippa gymnasiet genom att de redan hunnit lära sig allting i högstadiet.

Vissa skulle kalla det för utopi och andra kanske skulle se det som ett mardrömsscenario. Oavsett vilket så hoppas jag att vi blir bättre på att utnyttja den pedagogiska potentialen i ny teknik så att vi kan ge våra barn det bästa lärande som står att få!

 

  • Lina

    På det här temat vill jag nämna appen DragonBox som lär barn algebra (ekvationer alltså) men får det att kännas som ett spel. Sonen på 6 år klarar utan problem att lösa ut en ekvation i appen. Dottern på 9 år har löst alla banor i 1:an och nu håller nu på med andragradsekvationer i 2:an.