in Mobilt

Att vara först eller bäst?

Nu har Apple alltså gjort det som många både väntat på och förväntat sig – de har släppt två nya och större telefonmodeller. iPhone 6 är ungefär lika stor som en standardtelefon med Android och skärmstorleken på iPhone 6 Plus kan jämföras med t ex Samsung Note och uppstickaren OnePlus One.

I början av nästa år kommer de också att släppa en smartklocka, Apple Watch. Smarta klockor har funnits på marknaden i några år nu. Pebble startade sin historia på Kickstarter 2012 och Samsung släppte sin första Samsung Galaxy Gear 2013. De första klockorna fick svala recensioner och många menade att de var ofärdiga och kändes som en prototyper. Verge satte fingret på det i sin recension av första generationens Gear:

”If you’ve ever seen a cycling race, you’ll know that leading from the front isn’t always a great idea. The front runner has to cut a path through the wind and expend much more energy than the savvy followers behind him. The same is true for tech companies looking to establish new product categories — being first at something often means being first to make the big mistakes.”

Men det går inte att förneka att Apple på pappret ligger efter – stora skärmar är redan standard och flera tillverkare är redan inne på andra eller tredje generationens smartklockor. När Google släppte Android Wear blev marknaden också något mindre fragmenterad och LG, Motorola och Samsung var de första som använde operativsystemet. Google har dessutom tydliga riktlinjer för att upplevelsen ska vara likadan oavsett vilken klocka man använder.

Men vad är det då som egentligen skiljer Apples angreppssätt från ”alla andra”? Apple uttrycker så här i denna film:

”Where others perceive first as valuable, you value the first thing that actually matters.”

De skapar väldigt skickligt känslan i denna film och sin kommunikation av att – nej, vi är inte först, men vi är bäst. Vi har tänkt på detaljerna och vi lämnar ingenting åt slumpen.

Och jag köper det. Apple har absolut en mycket mer enhetlig och polerad användarupplevelse. Det är ingen slump att en iPad kan användas av allt från tvååringar till pensionärer. Den här enkelheten är extremt genomtänkt och jag är säker på att Apple redan har användarnas framtida behov uttänkta i sina planer för flera år framåt.

Jag tror att resultatet av de här två angreppssätten blir samma sak, men i det ena fallet itererar man produktutvecklingen tillsammans med kunderna och i det andra ger man kunderna en färdig produkt. Troligen kommer fjärde generations Android Wear-klocka att släppas samtidigt som Apple Watch, och de kommer att i högsta grad vara jämbördiga konkurrenter, precis som på dagens telefonmarknad.

Den telefon jag själv använder just nu är en Samsung Note 3, en stor telefon som dessutom har en tryckkänslig penna gömt inuti. Just pennan är inget jag använder särskilt ofta, men jag är glad att jag på egen hand kommit till insikten att jag faktiskt inte har något behov av den. Note 4 lanseras nu under hösten, och här är en av Samsungs reklamfilmer för den. Vad Samsung tycker om iPhone 6 är ganska tydligt…