Dagens nyhetskonsument

in Media

Dags för nyhetsmedia att bli personliga

Tidningskrisen rusar vidare med oförväget tempo. Senaste sparpaketet kommer från Expressen som ska banta 70 tjänster. Inte så förvånande, kan man tycka. Trots att många hävdar att tidningarna går bra, så pekar ju alla kurvor åt samma håll, som Clay Shirky så tydligt påpekade häromveckan.

”’The future of print remains unclear?’ What?”

Samtidigt lanserar det ena mediehuset efter det andra nya mediesatsningar för att locka läsare. Men snärtiga, känslomässigt tilltalande rubriker hoppas man få fler läsare och fler klick. Klick som ju betyder annonspengar.

Orsaken till detta är såklart att folk tillbringar sin tid på sociala medier, läs Facebook, i stället för tidningarnas webbsajter. Det här har varit en ganska snabb utveckling, för sju år sedan var Facebook i princip okänt i Sverige. Att Facebook, men sin algoritmbaserade mix av personliga foton, kattbilder, nyheter, debatt och videoklipp som vänner tipsar om, lockar är ingen direkt nyhet.

Däremot kan man fundera över vad traditionella medier kan ha att lära av Facebooks sätt att sortera, välja ut och paketera nyheter.

Vi lever idag i ett enormt överflöd av nyheter och information. Det finns hur mycket nyheter och artiklar som helst att läsa, hur mycket film, tv- och videoklipp som helst att se. Det Facebook gör väldigt bra är att skapa en mix som är relevant för just mig.

I en värld av överflöd vill jag ju tillbringa så lite tid som möjligt att skrolla förbi innehåll som inte är intressant för mig; ju mer ointressanta saker jag ser, desto snabbare tröttnar jag. Då går jag inte på en annan sajt, byter till en annan app.

Därför är det märkligt att traditionella medier envist fortsätter med allt-för-alla-konceptet. Alla besökare ser i princip samma innehåll. Inom annonseringen har faktiskt en större utveckling skett, med retargeting och sajtöverskridande cookielösningar, men inom redaktionellt innehåll så är konceptet fortfarande att alla läsare ska attraheras med en och samma utbud. Inte ens de nyhetssajter där jag är inloggad som betalande kund (DN, Aftonbladet) så anpassas puffarna och innehållet efter vad faktiskt jag är intresserad av, utan jag får samma genomsnittssoppa som alla andra besökare. Man tar inte ens hänsyn till om jag nyligen varit inne och sett samma nyheter, och kanske redan avfärdat flera av dem som ointressanta.

Den enda stora svenska satsningen inom området är Schibsteds Omni, men även där är personaliseringen en nedtonad del. Huvudargumentet för Omni är i stället att man täcker alla medier, och snabbt skannar av allt som händer, så att jag som konsument slipper. När Brasse Brännström dör kan jag snabbt hitta alla intressanta dödsrunor. Det är mera TT-telegram än mina personliga nyheter över hela upplevelsen.

Här ligger den amerikanska förebilden Circa före, med mer nischade bevakningar, och dessutom alerts när nya nyheter inträffar.

På sistone har det även kommer fler intressanta nyhetsaggregatorer som hjälper oss hitta relevant, personligt utvalt innehåll.

Nuzzel är en app som bygger på att sociala nätverk, där man får alerts om nyheter och artiklar utifrån vad ens vänner på Twitter tipsar om. Lösningen är inte supersnygg, men gör att jag lättare kan sålla i flödet över vad jag faktiskt ska ägna tid åt att läsa.

Nuzzel ger alerts när tillräckligt många av mina vänner har delat en nyhet

Nuzzel ger alerts när tillräckligt många av mina vänner har delat en nyhet

Tidigare i år lanserades Inside, en Circa-liknande nyhetstjänst där man kan följa valda ämnen, och få nyheter inom dem. Men i stället för att enbart länka till originalnyheterna skriver redaktionen egna korta sammanfattningar. Bakom Inside står entreprenören Jason Calacanis, med flera bolag inom media och internet bakom sig.

Nyhetstjänsten Inside, med korta sammanfattningar på aktuella händelser.

Nyhetstjänsten Inside, med korta sammanfattningar på aktuella händelser.

Senaste tillskottet är också det grundat av en före detta journalist. Declan McCullagh har Wired, Cnet och Time på arbetsgivarlistan innan han slutade tidigare i år för att starta Recent.io, en personaliserad nyhetstjänst. Tjänsten är än så länge i alphaläge, jag har tyvärr inte haft möjlighet att testa den ännu.

Gemensamt för samtliga dessa är att de primärt är mobila tjänster, appar. Men även att de bygger på algoritmer, och i vissa fall, även kombinationen av data och journalistik.

Ingen kan idag exakt säga hur framtiden för journalistiken ser ut. Men att den kommer vara digital och mobil är knappast en vild gissning. Jag tror det är dags att lära av de sociala mediernas framgång och stoppa in personalisering i ekvationen.

Vad tror du om personaliserade nyhetstjänster? Kommentera gärna!

 • Anders Härén

  Huvet på spiken som vanligt Micke!
  En anledning till de satsningar vi ser är ju att affärsmodellen fortfarande stavas Räckvidd, Räckvidd, Räckvidd! Då behövs Buzzfeed-wannabes som Lajkat, Hyllat, Omdiskuterat, osv. Traditionellt sett står ju Fly-bys (flyktiga engångsbesökare) för majoriteten av tidningssajternas trafik och det enklaste sättet att tjäna pengar på den trafiken är klassiska B2B-erbjudanden som banners, native advertising, osv. Även om man gör den tekniken smartare, eller skapar bättre exponering som Bonnier (och även MittMedias nya sajter) är det fortfarande B2B-intäkter.

  På MittMedia pratar vi nu om att tona ner sidvisningarnas betydelse till förmån för återkommande besök. Att börja prioritera Relationer framför Räckvidd. Hellre en mindre publik som består av trogna besökare som älskar produkten, än en massa gratisätare som studsar in på en viral crazy-artikel och därefter drar vidare. Och där kommer personalisering, bättre prestanda, grym UX och andra svåra men nödvändiga åtgärder in i bilden. Och givetvis att hitta ett sätt att ta betalt av dessa lojala besökare antingen via användardata eller intäkter (det senare är nog att föredra givet kompetensbristen i branschen inom big data mining). Där har vi en lång väg att gå men vi kommer tappert att börja trampa den stigen i höst och jag kommer blogga om den satsningen. Man blir dock nyfiken på varför inte Aftonbladet som ändå har många registrerade, betalande besökare, inte har hunnit längre.

  /Anders Härén (CDO, MittMedia)

  • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

   Tack Anders. Intressant att höra om ert projekt. Jag tror mediehusen borde börja tänka klassisk e-handelsfunnel mer än bara att räkna besökare och sidvisningar. I grund och botten handlar ju tidningar om relationer och förtroenden, och de måste ju byggas varje dag, i varje möte med läsaren/”kunden”.

   • Anders Härén

    Instämmer, men det är en rejäl omställning i tankesätt för mediehusen! Nicholas Lovell beskriver det väldigt bra in sin ”The Curve – From Freeloaders to Superfans”. Det handlar om att förstå sin curve och sin funnel. Förstå att gratisätandet / räckvidden alltid kommer finnas och behövs online, men att denna trafik bara är steg ett i en funnel som kan leda till inloggning, därefter ett inloggat surfbeteende och slutligen kanske till ett köp. Och det köpet kan mycket väl vara köp av en helt annan produkt. Kanske en ny nischprodukt som mediehuset tagit fram som reaktion på insight från insamlat användardata. Men sådant användardata får man främst genom en presenterad relation eller kort och gott: inloggning. Och ett konto på ännu en sajt/tjänst skapar ingen i första taget om man inte tydligt förstår ”What’s in it for me” och det värdet måste vara ett äkta värde, inget svepskäl för att få mjölka användardata.

 • Mediemänniskan

  Så rätt!