in Affärsmöjligheter

Så kan vi hantera övervakningsrädslan

Just nu pågår många olika projekt där publika wifi-nätverk installeras av kommuner i svenska städer, samtidigt installeras också beacon-nätverk i butiker och offentliga miljöer. Rädslan för övervakningspotentialen i nätverken gör att medier gör skrämselnyheter och i en del fall tvingas de som har satt upp nätverken att ta ner dem igen.

Man kan tycka vad man vill om övervakningsaspekterna i både wifi- och beacon-nätverk men det är viktigt att de som ansvarar för utrullning av nya system är öppen och tydlig med hur systemen fungerar och vad det kan finnas för några övervakningsaspekter. I fallet med beacon-nätverk måste man till exempel aktivt ha installerat en app innan nätverket över huvud taget ser att du finns. I wifi-nätverk räcker det med att wifi är påslaget på mobilen eller surfplattan. I alla sammanhang där det finns publika nätverk bör man som konsument också vara medveten om risker med att skicka krypterad data och risken för fejkade nätverk.

Att bara släppa ut ett nätverk i det vilda och hoppas på det bästa är ingen vidare strategi.

Här är några förslag på hur ni kan hantera det bättre:

  • Enkla tydliga villkor som alla förstår, inga 48-sidiga dokument med villkor som ingen orkar läsa.
  • Tydliga löften om vad man kommer göra med datat. Många Facebook-appar lovar till exempel numera ”Vi publicerar ingenting på Facebook utan att fråga dig”. Det är bra och tydligt.
  • Berätta för användarna om vad nyttan egentligen är för dem. Berätta till exempel om hur wifi-mätningen gör det enklare för kommunen att utveckla stadskärnan.