in Media

Medieåret 2014 – eller det var inte bättre förr – Såklart!

SVT:s dokumentär om medieåret 2014 är intressant, inte bara för att vår grundare Darja Isaksson medverkar, utan det gör även en hel del andra smarta personer.

Ändå kan jag inte låta bli att bli lite irriterad.

Över Jesper Strömbäcks generaliseringar.
Över att man fortfarande kan vara så förvånad över att världen har förändrats.

”Du filmar alltså dig själv när du spelar dataspel?” frågar Skavlan Pewdiepie.
Eller att det rapporteras som en nyhet att unga föredrar Youtube framför gammal ång-tv.

Men visst, med det som utgångspunkt är det såklart svårt att förstå dagens medievärld.
Jag kan tycka väldigt mycket om dagens medievärld. Men svår att förstå, det är den inte. Det mesta är tämligen logiskt. Att unga föredrar att se andra unga göra sin egen grej och inte väljer det som traditionella medier färdigpaketerat åt dem, det är ju inte nytt. Det har ungdomar gjort sedan de började definiera sig själva som ungdomar någon gång i mitten på förra seklet.

Det enda som är problemet med dagens medievärld 2014 är att det som förut gällde inte kommer funka i framtiden. Att de bolagen och de institutioner som styrde mediekonsumtionen inte kommer kunna göra det framöver. Vi har inte längre enbart två morgontidningar, två kvällstidningar och public service att välja på. För de aktörerna blir det så klart problem. Så länge man inte förstår de nya beteendena eller behoven, då är det svårt att anpassa sitt erbjudande efter det.

Jag älskar mycket av det traditionella medier gör, men att försvara deras rätt att fortsätta existera, det kan inte vara den stora utmaningen för medierna idag. Eller för demokratin, för samhället.

För om vi, som programledaren gör i slutet av programmet, vänder på synsättet och ser på möjligheterna, vad vi kan skapa idag, i stället för att utgå från att krampaktigt försöka hålla fast vid det som var, då blir resultatet väldigt glädjande.

Strömbäck kör det gamla trötta argumentet med filterbubblan.
”Om allt väljer sin egen filterbubbla att vara i, då kommer vi inte ha några mötesplatser där olika åsikter möts.”

Jaså?

Men hur var det förut då? Innan globaliseringen och internet fick medievärlden att explodera, hur många mötesplatser hade vi då? Var träffades folk förut och ”utbytte åsikter”? På DNs ledarsida? På insändarsidorna? I tv?

Trams! Det fanns ju inte sådana mötesplatser förut!

Vanligt folk hade ingen tillgång till att göra sin röst hörd. De kunde arrangera en demonstration, trycka upp egna flygblad eller ockupera almar. Men mötesplatserna, de har ju faktiskt kommit med internet.

Internet är mötesplatsen.

Darja Isaksson kallar de som hävdar att det var bättre förr för historierevisionister i programmet. Jag kan bara hålla med.

Filterbubblor är inget nytt påfund. De har funnits i urminnes tider. Enda skillnaden är att nu kan vi göra våra egna filter. Förut var det redaktörerna på de stora tidningarna, radiokanalerna och tv:n som var filtrena. Säkert i all välmening och med stor kompetens, men likväl, det var dåtidens filter. Idag är åsiktsmotståndarna bara en googling bort.

Och så diskussionen om klicksajterna. Jag har själv ifrågasatt om detta är de klassiska tidningarnas framtid. Men det handlar mer om urval och ton än fenomenet i sig. Jag tillhör dem som är rätt övertygade om att klickfisket kommer balansera sig självt med tiden. Folk kommer tröttna på meningslösa klipp och det bättre, det mer relevanta materialet kommer att vinna.

Inte nödvändigtvis bara politik och samhällskritik. Underhållning kommer så klart locka även i framtiden. Men ÄVEN samhällsfrågor. Studier visar att det faktiskt är politiskt och åsiktsmaterial som i väldigt stor utsträckning delas i sociala medier.

Nej, jag kan inte tänka mig en tid där utbudet och engagemanget kring journalistik och medier varit större än idag. Det kan jag inte se som något annat än positivt.

  • http://www.carlzetterberg.se/ Carl Zetterberg

    Håller med, känns som om 98 % av innehållet i inslaget lika gärna skulle kunna sändas för ett par år sedan. De missar helt och hållet poängen, att de behöver anpassa sig till utvecklingen precis som alla andra branscher och ja, det sker snabbare idag än för några år sedan, precis som det kommer fortsätta göra om 1 år från nu.

    • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

      Ja, så jättenytt är det ju inte. Det nya är att annonsörerna till slut har tröttnat. Grunden är alltid att förstå sina läsare/sin målgrupp, tänker jag. (Och det är INTE samma sak som att bara ge dem kattungar för att de klickar på kattungar.)