in Strategi

Det här kan vi lära av nya Spotify

Foto: Ken Danieli/Flickr

Foto: Ken Danieli/Flickr

Ska Spotify konkurrera med Netflix? Med Youtube? Eller bli en poddklient? Diskussionerna om nya Spotify har varit många.

Jag tycker dock att de flesta verka missa kärnan i Spotifys lansering, varför de överhuvudtaget gör detta.

Spotify ska såklart inte bli ett nytt Netflix eller ett nytt Youtube. Att ta upp kampen med sådana stora aktörer är en alldeles för stor uppgift och ligger alldeles för långt från Spotifys vision och kärna. Även om Daniel Ek och Martin Lorentzon är briljanta personer har de definitivt den självinsikten att de vet sina begränsningar.

Spotify har gjort flera stora lanseringar genom åren. Det har varit ändringar i vad som varit gratis och inte. Samarbete med Facebook, Uber, nu senast Starbucks. Tredjepartsappar. Och så vidare.

Media har en tendens att tolka alla dessa lansering och projekt som nya riktningar för Spotify, att bolaget skulle expandera in på nya territorier, ändra sin vision eller plan på något sätt.

Det tror jag är helt fel.

Jag vill hävda att Spotify tvärtom varit extremt trogna sin ursprungliga idé och vision genom åren. Alla de här lanseringarna är egentligen bara nya sätt att genomdriva visionen. Exakt vad visionen är vill man inte avslöja, men jag är rätt säker på att den är att  skapa en plattform för att få folk att lyssna mer på musik och betala för detta. Eller i alla fall lyssna på ett sätt som tillfredsställer rättighetsinnehavarna så att ersättning utgår på ett eller annat sätt.

När jag intervjuade Spotifys högste produktchef Gustaf Söderström i min podcast Startuppodden i höstas ville han inte avslöja Spotifys vision, ”den håller vi internt”. Men missionen var tydlig: ”Vårt uppdrag är att göra varje ögonblick i ditt liv bättre genom det man på engelska kallar the creative arts. Och vi är starkast inom musik.”

Daniel Ek säger också det nu i samband med lanseringen – nu hittar jag inte citatet i efterhand – men att kärnan är att få fler att använda Spotify. Och – här kommer nyckelinsikten – ju mer man använder Spotify desto mer benägen är att man att betala för tjänsten.

Jag lyssnade på Evernotes grundare Phil Libin på SXSW för några år sedan, och han sa exakt samma sak.

”Vi vet att ju mer folk använder Evernote, desto mer benägna är de att betala för tjänsten.”

För Spotify är det helt enkelt så att för att få folk att använda Spotify ännu mer behöver man lägga in fler tjänster, såsom poddar och video.

Och det i sig är egentligen ingenting nytt heller. Redan 2011, när jag jobbade på Sveriges Radio med att sy ihop deras samarbete med Spotify, lanserade Spotify tredjepartsappar i desktopklienten. Då trodde man att genom att öppna upp sitt API skulle partners inom musik och underhållning skapa appar som gjorde tjänsten bättre. Det gick väl sådär, framför allt misstänker jag att det förflyttningen till mobilen gjorde det svårt. API:t byggde på att man utvecklade webbappar i html5. Och det har länge gått att sända video och liknande i Spotify, för utvalda partners.

Så den här lanseringen av videoinnehåll och poddar är i mina ögon bara en naturlig utveckling av detta. Helt rätt väg att gå, men kanske inte så revolutionerande som man vill få det att verka.

Det vi andra kan lära oss av detta är två saker:

  • För det första: Var trogen din mission, men jobba hela tiden på att hitta nya sätt för att förverkliga den. Funkar det inte med öppna API:r, gör om, gör rätt.
  • För det andra: Jobba med att få folk att använda din tjänst.
    Många traditionella företag är otroligt fokuserade på att enbart sälja sin produkt eller tjänst, man fokuserar extremt mycket på avslut, köpflöden och konvertering, men inte så mycket på hur själva upplevelsen i tjänsten är.
    Moderna digitala företag vet att den bästa marknadsföringen och försäljningen görs genom att skapa och vidareutveckla en tjänst som folk vill använda mer och mer, oftare och oftare, och på nya sätt.

Tack för lektionen, Daniel, Martin och Gustav!