in Internet of things

De viktigaste trenderna från CES 2016

Förra veckan var det den årliga CES mässan i Las Vegas. En mässa med nära 4000 utställare och en mängd produktlanseringar, som allt mer kommit att bli ett nav i den pågående transformationen där produkter utvecklas till uppkopplade tjänster och skapar potential för nya affärsmodeller. Vilket detta år var tydligare än någonsin.

En sammanfattning av några tydliga trender från årets mässa:

1. Transformationen av fordonsindustrin sker nu
Lite på samma sätt som när mobiler gick från att vara en teknikprodukt och Nokia 1999 istället valde att premiärvisa sin senaste mobil på modemässan i Paris, kändes det som att med fordonsindustrin detta år. Även flera äldre tillverkare valde CES istället för Detroit eller Geneve för att avtäcka intressanta koncept, även om flera fortfarande är i tidiga skeden. Mest nyfiken var jag på hemlighetsfulla Faraday Future. Ett bolag finansierat av Jia Yueting som ibland kallats ‘Kinas Steve Jobs’, som rekryterat från Tesla, Apple, Google och BMW och som kaxigt uttalat att Tesla bara utvecklar en modern bil, medan de själva fokuserar på framtidens mobilitet.

Konceptet som presenterades, benämnt FFZERO1 var lite av en besvikelse givet kaxigheten. Visst, det är en väldigt tidig prototyp för att visa vilken kapacitet Faraday faktiskt har skaffat sig på bara 18 månader och sett ur det perspektivet är det imponerande. Och visst, den är i allra högsta grad uppkopplad, den använder för fordonsindustrin helt ny teknik som t ex holografisk projicering för att göra dig till en bättre förare och den är på många sätt något helt nytt. Men ändå, svårt att komma ifrån – det är fortfarande i allra högsta grad en bil.

Mer positivt överraskande var istället utskällda Volkswagen med konceptet BUDD-e, av bolagets nya VD beskrivet som ‘den första helt IoT-baserade bilen’. Konceptet är formmässigt ett modernt omtag av den gamla folkabussen och all funktionalitet, dock tyvärr med undantag för körningen, är drivet av handgester och individuell röststyrning.  En lite rolig funktion, där man använder ett befintligt beteende från en annan kontext, är att man kan swipea upp dörrarna (utan att röra bilen). När VW väl kommer så långt att bilen även är självstyrande och alla stolar kan snurras bakåt mot den gemensamma underhållningsanläggningen är det rullande vardagsrummet faktiskt här.

Slutsatsen är att det fortfarande sker mycket experimenterande utan alltid helt tydlig kundnytta. Men också – att transformationen av fordonsindustrin sker här och nu. Och framför allt, att man som gammal fordonstillverkare bör börja känna inte bara lite stress utan regelrätt oro om man inte redan är på bollen.

2. Smarta hemmet är fortfarande massor av öar med ofta ganska dum data
Det råder ingen brist på kreativa idéer vad gäller de saker i våra hem som kan kopplas upp, och mycket av CES känns fokuserat på detta i år. Från den spelifierade tandborsten som både är smart och utlovar att tandborstning nu blir roligt till den uppkopplade hundmatskålen.

Den stora utmaningen är att flertalet av dessa smarta saker på sin höjd fungerar i begränsade silos inom sina respektive proprietära system, eftersom det fortfarande saknas gemensamma standarder eller dominerande plattformar för att få saker att prata med varandra inbördes. Något jag tagit upp i ett tidigare blogginlägg på min egna blogg. Detta gäller åtminstone så länge man inte är både nördig och beredd att spendera en förmögenhet på olika hubbar och gateways, vilket begränsar det riktiga lyftet på konsumentmarknaden.

Konsekvensen blir att vi samlar vi på oss data i isolerade öar där vi själva tvingas aggregera och dra slutsatser av, istället för att datan både förädlar sig själv genom dialog med andra datakällor och därigenom ges möjlighet att ge bättre feedback eller t om att ha eget beslutsmandat. Ljusglimtar finns dock och jag hoppas på 2016…

3. Wearables, wearables, wearables
Vi har hållit på med wearables och quantified self ett par år nu, vilket också märks här. Branschen har mognat. Merparten av det som visades är förbättringar inom redan definierade kategorier framför allt med fokus på fitness, snarare än disruptioner eller helt nya tjänster. Fitbit lanserade Blaze, en konkurrent till Apple Watch. Misfit gör fortfarande snyggast gadgets. Och Under Armour var i mitt tycke mest oväntade med ett eget ekosystem av armband, våg, löparskor och hörlurar som känner av din puls. Frågan är dock återigen vad jag som användare skall göra med all denna data?

Jag hoppas att 2016 blir året då denna data istället för att bara pushas ut till mig, istället får möjlighet att används av t ex mitt kylskåp, som utifrån denna kan välja eller föreslå maträtter åt mig, plocka hem de varor jag behöver från den leverantör som tillhandahåller dem i enlighet med mina preferenser samt därefter ge instruktioner till min robot (en annan trend på CES) som ordnar maten åt mig. Alternativt att ge datan mitt kök som sedan stöttar och hjälper mig att bli en bättre kock.

4. Drones och robotar
Föga förvånande var drönare och robotar en annan trend på mässan även i år. Också här är känslan att branschen för framför allt drönare mognar varje år. Ägde jag t ex ett transportföretag skulle jag börja bli orolig på riktigt nu. Årets nyhet var annars Ehang 184, en drönare som kan transportera passagerare. Helt plötsligt kändes självkörande bilar som en hygienfaktor och självflygande dito inte alls långt borta.

Årets mest oväntade samarbete är annars kanske Segway och Intel, som visade en Segway Robot, en slags butler som skall kunna utföra uppdrag när du inte använder den som ett transportfordon. Det kan tyckas som en gimmick – och återigen, frågan om sömlös data kommer behöva lösas innan ‘butlers’ kan skapa riktig användarnytta. Men, att vi kommer ha personliga assistenter både fysisk och virtuell form i framtiden känns givet.

5. Virtual Reality
Med Oculus Rift inom kort tillgängligt för $600, samt både HTC Vive och Playstation VR också i startblocken känns det som att VR slutligen kommer bli en konsumentprodukt under 2016. Detta kommer att skapa nya förväntningar från konsumenter och nya möjligheter för en mängd vertikaler, bland annat inom nöje, underhållning och utbildning.

Vad gäller augmented reality och holografi slutligen, vilket enligt mig innebär en potentiellt större disruption med en potential att äntligen smälta samman digitalt och fysiskt ‘på riktigt’ och utveckla en mängd intressanta tjänster relaterat till detta, är tekniken inte riktigt där ännu. Trots några spännande produkter i kategorin, bland annat den smarta hjälmen Daqri och Kino-Mo’s holografiska displayer och med Microsoft Hololens planerad för release under året, är det dock tydligt att priset fortfarande är högt och tekniken i tidiga faser. Håller tummarna för 2017…

/Christoffer