in Media

Circa visar framtidens nyhetstjänst – och Schibsted hakar på

Circas startsida

Circas startsida

En av vårens intressantaste startups för mig har varit nyhetstjänsten Circa. Det är en amerikansk tjänst som helt utgår från mobilen som publiceringsplattform, och som bygger på en kombination av smart teknik och klassiskt god journalistik, framför allt redaktörskap.

Men det intressanta med Circa är inte bara att den är en ”mobile only”-tjänst. Det är sättet att presentera och paketera nyheterna: Sakligt, kortfattat, och där artikeln inte är den minsta enheten. Utan varje nyhet är uppdelad i små faktabitar, ”points”, som hela tiden byggs ut allteftersom nyheten utvecklas. Redaktionen skriver alltså inte nya artiklar när det händer nya saker i t ex Syrienkriget, utan bygger vidare på samma nyhet.

Som användare kan man sedan välja att följa nyheter, och får då automatiskt alerts när nya tillägg till nyheten har kommit.

Texterna i sig är mycket korta, text-tv-korta, vilket gör de utmärka för nyhetsjunkies som snabbt vill få en överblick över vad som hänt.

Hos Circa är nyheterna indelade i "points", bitar som man läser sida för sida genom att swipa fram.

Hos Circa är nyheterna indelade i ”points”, bitar som man läser sida för sida genom att swipa fram.

Redaktionellt jobbar Circa precis som en nyhetsbyrå, man läser väldigt många andra källor, och säger sig vara mycket noga med att få uppgifter bekräftade innan man går ut med dem. Under Bostonbombningarna var man till exempel mycket mer försiktiga med att gå ut med uppgifter än många andra amerikanska medier, även stora kanaler som CNN. Därmed publicerade man inte alls lika mycket felaktiga nyheter, enligt egen uppgift. En bra intervju med grundaren finns här.

Jag har testat Circa någon månad och blivit rätt förtjust i den. Inte bara för den kortfattade, lättöverskådliga presentationen, utan också för den sakliga, korrekta tonen. Här slipper jag Aftonbladets och Business Insiders skrikiga hårdvinklingar, jag slipper kändissvaller och kungligheter, det är bara fakta, fakta, fakta. Och gränssnittet är snyggt, riktigt snyggt. Man bläddrar igenom en nyhet genom att svepa med fingret uppåt. Enkelt, snyggt, och otroligt lättläst.

Man kan välja att se eller inte se länkar till originalartiklarna i Circa.

Här hemma i Sverige har tidningsföretagen länge brottats med hur framtidens tidningar ska se ut, eller vad de ska vara. Vi är många som varit inne på att mobilen borde vara en bra plattform för det.

Hittills har satsningar dock uteblivit. Det mesta har sett ut som traditionella nyhetssajter, om ändock mobilanpassade.

Därför är de otroligt roligt att nu se att Schibsted har modet att våga satsa på en en egen mobilbaserad tjänst. Kanske borde vi förstått det sedan Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i sin podcast i våras avslöjade att han besökt Circa i San Fransisco. Men nu är den här i alla fall.

Tjänsten heter Omni och har varit ett hemligt projekt i källaren i Schibstedhuset sedan hösten 2011 – faktiskt samtidigt som Circa drog igång. Den senaste tiden har man hållit hus i ett rivningskontrakt på Kungsholmen, totalt har man byggt upp en organisation på åtta, nio journalister och lika många utvecklare, underledning av Aftonbladets förre redaktionschef Markus Gustafsson och teknikgurun Ian Vännman, även han en bladetveteran. I början tittade man mycket på Huffington Post, enligt grundarna var Helin väldigt förtjust i Huffington hösten 2011, men ganska snart insåg man att tiden för Huffington Post-kloner är förbi. Bättre att göra något helt nytt. Det redaktionella tänket är nytt, och all teknik är också ny, man har byggt ett eget publiceringssystem helt från scratch, allt för att optimera för snabb nyhetspublicering.

Omniprojektet drivs från ett rivningskontrakt på Kungsholmen i Stockholm.

Undertecknad har haft möjlighet att testa Omni under en tid. Och det har varit en trevlig upplevelse, Schibsted har gjort väldigt mycket rätt. Mycket återstår, många funktioner saknas alltjämt, och finansieringsfrågan måste fortfarande lösas. Gustafsson och Vännman talar om sponsrade nyheter, eller ”native advertising”, som det heter på branschspråk, samma modell som Circa säger sig jobba med. Hur det blir det med det återstår dock att se. Fler artikelliknande annonser som lurar läsaren att klicka fel a la Minimedia tror jag inte är vägen framåt, men det ska det inte heller bli, lovar Gustafsson och Vännman.

På många sätt är Omni väldigt lik Circa: texterna är mycket korta, man täcker ett brett spektra av samhällsnyheter, vill ha en seriösare ton än kvällstidningarna, snarare som en modern morgontidning, eller nyhetsbyrå. Och eftersom man inte drivs av en klickaffär kan man också fokusera på att berätta så mycket man kan redan i rubriker och ingresser, syftet är inte att få folk att klicka. Syftet är att ge en snabb överblick.

Målgruppen är nyhetsjunkies, ofta yngre människor, högutbildade, i karriären, storstad.

Precis som med Circa går det också att föjla ämnen. Än så länge saknar dock Omni alert-funktionalitet, men det ska komma.

Omnis startsida

Omnis startsida

Däremot har Omni inte lämnat det klassiska artikelformatet och infört nyheter som byggs upp kumulativt med tid, utan den minsta beståndsdelen är fortfarande nyhetstexten. Vill man följa allt om till exempel den senaste övervakningsskandalen så får man sätta upp en bevakning på det i menyn, och hitta alla texter där, en och en.

Men överlag är Omni en snygg tjänst. Den laddar snabbt, redaktionen har bra koll på nyheter, har du appen uppe får du snabbt veta på saker när de händer – en stor del av USP:en med tjänsten är att man ska slippa att själv surfa runt till en mängd olika nyhetssajter för att få en överblick. Det är det jobbet Ominredaktionen gör åt en. Och sedan länkar direkt till originalnyheterna och bra texter som ger flera olika perspektiv på en händelse.

Omnis meny

Omnis meny är rätt traditionell. Under ”Mina ämnen” hamnar de ämnen och nyheter man väljer att följa, kan bli en lång lista misstänker jag

Mitt problem med Omni är väl egentligen att den ändå i min värld ändå känns lite traditionell. Sport och nöje får ett ganska stort fokus, nästan som på Aftonbladet.se, vilket blev rätt uppenbart i helgen när det var både princessbröllop och fotboll. Men i min värld får en sådan här tjänst gärna skippa historierna om Jay-Z och Beyonces enorma kändisinkomster, världens fulaste skivomslag, stjärnkocken som serverat fryst färdigdessert på en finkrog.

Gustafsson och Vännman säger sig dock har gjort målgruppsstudier som visar att många vill ha den här typen av nyheter. Sport och nöje är områden som delar nyhetsknarkarna i två läger. Därför kommer man kunna personalisera flödet på förstasidan i framtiden, lovar Omnigrundarna. Sånt har vi hört förut, och frågan är om någon användare kommer att orka personalisera flödet. Jag tror facebook har lärt oss att vi inte behöver personalisera själva, utan det ska appen kunna sköta åt oss, genom att förstå vad vi klickar på och läser. Men att bygga det så att det blir bra är inte helt trivialt.

Brott, nöje och politik i blandning. Lite väl likt den klassiska kvällstidningen kanske.

Värre är att många historier under framför allt helgen känns som klassiskt klickjagande featurematerial, som listan på fula skivomslag, en lista på världens 50 bästa strandbarer, material som dessutom inte går att återge i Omnis egna korta textformat – inga texter är längre än 3-4 meningar. Utan vill man läsa hela nyheterna hänvisas man till originalkällorna. Omni länkar flitigt, precis som Circa.

På samma sätt blir vissa fasta artikeltyper som Omni har svåra i det korta formatet. Som ”Ledarsvepet”, en samling av länkar till dagens huvudledare i de fem största storstadstidningar. Bra länkar, visst, men informationen i sammanfattningen är svår att förstå. Det går liksom inte att sammanfatta en fem ledartexter i tre meningar.

Men allt av detta är naturligtvis saker som Omni kan jobba vidare med och justera med tiden. Allt handlar ändå om vad användarna kommer tycka. Det som händer nu är att tjänsten går ut i betatest för att få in feedback från fler användare, och stabilisera och bygga vidare på tekniken.

Sättet att kunna följa stora nyhetshändelser är en viktig funktion i de nya nyhetstjänsterna. Omni har ännu inte fått push alerts i sin tjänst, men när det kommer kan det bli riktigt bra.

Min känsla dock är att kvällstidningstänket sitter kvar lite för mycket i redaktörshjärnorna på Omniredaktionen, man bör jobba vidare med att särskilja sig ännu mer från kvällstidningswebbarna. Annars riskerar man att bara bli en seriösare variant av Aftonbladet.se.

För min del måste Omni också förbättra sättet man arbetar med ämnen, nyhetsämnen, som man kan följa. När övervakningsskandalen bröt ut förra veckan erbjöds jag tre ämnen att följa: Obama, IT och USA. För mig är det faktiskt helt ointressanta ämnen, som inte har speciellt mycket med övervakningsskandalen att göra. Bara för att jag vill veta allt om Prism så vill jag kanske inte veta allt som Obama gör. Lite senare kom Omni dock med ett eget ämne, en tagg, för just övervakningsskandalen, och då kunde jag följa den precis som hos Circa. Mer sånt, och snabbare, tror jag kommer bli viktigt om man vill bli en naturlig del i folks dagliga nyhetskonsumtion.

Arbetet har bara börjat. Men det är otroligt kul att vi i Sverige har en mediekoncern som faktiskt vågar sätta en ganska stor grupp personer i en källare och bygga något som man på pappret bara kan hoppas kommer ge något. Det är bara att gratulera Schibsted till att man än en gång visar att man är först in i framtiden i Mediesverige.