in Event

Fantasi, lärande och lek på Blockholmutställningen

Labbverkstad på Blockholm-utställniningen

Labbverkstad på Blockholm-utställningen under Kulturnatten. Tack till Arkitektur- och Designcentrum för att vi fick vara med.

I helgen deltog ZiggyBlockholm-utställningen under Kulturnatten. Fyra ziggyaner var på plats för att låta barn och vuxna utforska gränserna mellan det digitala och fysiska genom att bygga sina egna handkontroller till Minecraft.

”Vi vill få barnen att förstå hur enkelt det här är och visa vad som döljer sig bakom den del av tekniken som vi faktiskt ser. Skärmen på en iPad fungerar ju på sätt och vis likadant, den bygger också på kroppen som en del av kontrollen”, berättar Daniel Strömberg, tjänstedesigner på Ziggy och en av de som deltog i helgens Kulturnatt på Arkitektur- och designcentrum.

Ziggy hade köpt in ett antal byggsatser från MaKey MaKey, som barnen fick använda för att bygga sina egna kontroller, för att styra Minecraft. Själva handkontrollen fick de bygga i lera, som sedan kopplades till en dator via MaKey MaKey. För datorn fungerar MaKey MaKey som ett tangentbord, även om den kan byggas lite hur som helst.

”Vi vill visa att vi kan vara med och skapa vår egen digitala miljö, lite som folk har varit med och byggt sin egen stad i Blockholm. Men här var fokus på lekfullhet,” säger Anders Mellbratt, iot-expert, som också deltog i labverkstaden.

”Tanken var lite, har man verkligen roligast om man sitter vid ett tangentbord? Man kanske kan hitta ett annat sätt att spela Minecraft.”

Med leran kunde barnen bygga sina helt egna handkontroller. En del gjorde kontroller som påminde rätt mycket om vanliga tangentbord, med V:n och H:n på vänster- och högerknapparna. Andra tog ut svängarna och gjorde något helt fritt, som att göra kontrollen som ett ansikte.

”I början trodde vi målgruppen för det här var barn. Men efterhand vidgade vi det, för bredvid varje engagerat barn satt en fascinerad förälder”, säger Daniel Strömberg.

”Vi kan säga att vi använde något som barnen kände till, Minecraft, för att locka dem att börja labba med det här.”

Egen handkontroll för Minecraft, byggs med MaKey MaKey och modellera

Enklast är såklart att skriva V, H, F, B, på vänster, höger, fram och bak-knapparna. Och göra en hacka för hackan.  

Handkontroll som ett ansikte.

Bara fantasin sätter gränserna för hur man ville bygga sin handkontroll. Varför inte göra den som ett ansikte?

I början var det många som kanske inte direkt förstod vad de skulle göra med leran. Men när de kopplade in leran till makey-makeyn och datorn, då hände något, det blev ”eureka-momentet”. Många föräldrar och barn blev väldigt nyfikna på MaKey MaKey och undrade var man kunde köpa den.

Idén att använda MaKey MaKey för att skapa handkontroller kom ur något som Anders Mellbratt hade gått och funderat på länge.

”Vi spånade mycket kring kopplingen mellan den analoga verkligheten och den digitala. Jag var på ett hack där man hade använt MaKey MaKey förut, och tänkte det här kunde vara en kul grej. Och det verkade barnen hålla med om”, säger Anders.

Vill du vara med och labba med dina barn? På fredag, 2 maj, har du en ny chans. Då är Ziggy på Blockholm klockan 14.00-16.00. Välkommen!

Kreativ lek med analogt och digitalt på Blockholm

”Vi trodde barnen var målgruppen först, men det var lika fascinerande för föräldarna att se hur barnen skapade med leran”, konstaterade Ziggys Daniel Strömberg (ej på bilden).

Pappa agerar hacka

Att koppla pappa till datorn var en stor succé. Här agerar pappan hacka, genom att hålla i den lerklumpen som är just hacka, så barnet hackar i Minecraft genom att klappa på pappans hand. Barnsligt kul!

Detta är inlägg 59 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.