Readly i iPad Mini.

in #Blogg100

Så bra är nya Spotify för böcker

I helgen blev det offentligt att den svenska läs-appen Readmill stängde ner efter att ha, som de sa, misslyckats att skapa en finansiellt stabil grund. I går lanserade svenska tidningstjänsten Readly en boktjänst som låter dig läsa hur många böcker som helst i deras bibliotek för 99 kronor i månaden.

Readly i iPad Mini.

Readly i iPad Mini.

Det första vi kan konstatera direkt är att Readlys satsning hänger, precis som Spotify, Netflix och alla andra prenumerationstjänster, på att de får med tillräckligt många förlag. Som Daniel Åberg konstaterar så saknas Albert Bonniers, Wahlström & Widstrand och Forum. Det här behöver naturligtvis inte vara något problem i längden om Readly lyckas locka förlagen, även Spotify saknade många bolag när de startade. Spotify löste sitt problem genom att ge bort delar av bolaget till de fyra största skivbolagen (EMI, Universal Music, Sony BMG och Warner Music) och en representant för de små (Merlin).

Farhad Manjoo skrev nyligen i New York Times om hur Napsters vision om att göra all musik tillgänglig i praktiken realiserades i och med Spotify och hur Popcorn Time visar på en liknande vision för filmvärlden, men hur den vägen är oändligt mycket svårare att lyckas trots tjänster som Netflix, Hulu Plus och Amazon Prime. Frågan för Readly är hur djupt bokförlagen har grävt ner sig i sina skyttegravar.

Men för att titta lite närmare på tjänsten som Readly lanserar så kan vi konstatera att själva läsupplevelsen är anpassad för iPad mini, Nexus 7 och liknande. Daniel Goldberg beskriver i Internetworlds förhandsgranskning hur Readlys ursprung som tidskriftsläsare gjort att det är en väldigt bra app för att läsa illustrerade faktaböcker, serier och bilderböcker. Att alla sidor är bilder gör att läsupplevelsen inte alltid är särskilt bra i iPhone och liknande enheter. Det här ser jag som det största hindret för mig att bli en betalande kund.

Den bästa läsupplevelsen jag fått av digitala böcker har jag fått i Readmill och Kindle som båda (var) är optimerade för att funka i alla enheter med möjlighet att ändra typsnitt, storlek, radbrytning och framför allt, för mig alla fall, till vit text på svart botten (nattvy) vilket är mycket behagligare i mina ögon.

Robert W Chambers The King in Yellow i Readmill, William Gibsons All Tomorrow’s Parties i Kindle och Nene Ormes Udda verklighet i Readly. Skärmdumpar från iPhone 5.

Robert W Chambers The King in Yellow i Readmill, William Gibsons All Tomorrow’s Parties i Kindle och Nene Ormes Udda verklighet i Readly. Skärmdumpar från iPhone 5.

En sak som Readly gör väldigt bra är att det är enkelt att skapa ett testkonto. De kräver inga kontokortsuppgifter eller något sådant förrän man verkligen har bestämt sig för att betala för tjänsten.

Några problem jag ser efter några snabba test är:

  • Att det inte går att backa tillbaka till söklistan efter att man har tittat på en bok.
  • Att presentationssidorna för böckerna är onödigt torftiga.
  • Att det är lite otydligt vad som menas med de ”Senaste” böckerna. Är det de nyaste utgåvorna eller de senaste i Readly?
  • Att det inte går att ladda ner böcker i bakgrunden. (Men det är väldigt snyggt att boken går att läsa samtidigt som den laddas ner.)
  • Att när man första gången ska aktivera nedladdning via mobilt nätverk (wifi är standard) så kastas man ut ur det nedladdningsflöde man befinner sig i och måste börja om.

De flesta av de här problemen är lätta att fixa. Men de största problemen för mig är att det ännu saknas väldigt mycket jag vill läsa (Maria Lang! William Gibson! Ian M Banks!), att det helt verkar saknas böcker på engelska och att läsupplevelsen är rätt dålig i iPhone. Ett enkelt sätt att öka antalet böcker skulle vara att göra det möjligt att läsa böcker lånade på biblioteket. Men det ses väl som något som skulle minska betalningsviljan hos användarna.

Readly kostar 99 kronor i månaden och finns för iOS, Android, Kindle Fire, Windows 8 och Windows RT. Det går att använda samma konto på upp till fem enheter.

Om vi jämför Readly med några andra existerande tjänster:

  • Kindle har fördelen att de har ett enormt utbud med böcker på engelska. Deras nackdel är då att de inte har så mycket på svenska. Men för 71 kronor per månad (79 pund per år) så får man tillgång till 500 000 böcker i Kindle Owners’ Lending Library. Det funkar dock bara i Kindles egna enheter. Inte i Kindle-appen.
  • iBooks har väl som sin enda fördel att de ingår i Apples digitala ekosystem så det är enkelt att betala för böckerna.
  • Oyster är en ny intressant konkurrent som erbjuder mer än 200 000 böcker för 65 kronor (9,95 dollar) i månaden men det går bara att prenumerera om man har ett amerikanskt kreditkort.
  • Readmill hade den stora fördelen att det enkelt gick att läsa digitala böcker lånade från biblioteket och det fanns en hel del fria klassiker men det fanns ingen möjlighet att köpa eller prenumerera på böcker direkt i appen. Tyvärr har de som sagt lagt ner nu och företaget har köpts upp av Dropbox som ska använda deras kunskap för att göra den tjänsten bättre.

Detta är inlägg 32 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.