in Lifelogging

När vi inser hur lätt det är att mäta hur vi mår öppnas nya möjligheter

Linkuras hälsocoach Maria Eriksson, längst till höger, instruerar ziggyaner.

Linkuras hälsocoach Maria Eriksson, längst till höger, instruerar ziggyaner. Foto: Linkura

Jag har blivit mätt. Uppmätt, analyserad, kvantifierad.
Min mat, min rörelse, min stress och min sömn har registrerats och analyserats i tre dygn.

Vi har kört ett nytt hälsoprogram här på byrån, men i stället för att göra ett vanligt hälsotest på en läkarmottagning har vi använt sensorer, digitala enkäter och dataanalys för att få vår dom.

Linkurasensorn mäter EKG, hjärtfrekvens, andning och räknar utifrån detta ut puls, aktivitet och stressnivå.

Linkurasensorn mäter EKG, hjärtfrekvens, andning och räknar utifrån detta ut puls, aktivitet och stressnivå.

Bakom tekniken står ett svenskt startup, Linkura, som utvecklats en egen sensor för att mäta fysisk aktivitet och stress. Sensorn fästs i ett band runt bröstet och bärs i tre dagar. Det klibbar lite mot huden efter ett tag, men man vänjer sig ändå. Efter tre dagar kändes det faktiskt skönt att veta att någon har koll på hur man mår, kände mig nästan lite naken när jag tog av den efter mätningen.

Efter tre dagars mätning, tre dagar då man även rapporterar in vad man äter, hur mycket man stressar och sover, och andra eventuella speciella händelser via ett webbgränssnitt, då får man sin dom. En hälsocoach går igenom alla resultaten och förklarar vad som registrerats, vad man gör bra och vad man borde förbättra.

Lite för mycket stillasittande för bloggaren

Lite för mycket stillasittande för bloggaren

Jag trodde nog jag skulle få sämst betyg på matvanor. Men de var faktiskt helt okej, däremot satt jag still lite får långa stunder (även om jag motionerade tillräckligt i övrigt). Men värst var att jag stressade för mycket och sov alldeles för lite under de tre dagarna.

Nu är det bara tre dagar man gör testet, och de kan man inte välja själv. Men det ger ändå en tankeställare över hur man lever sitt liv. Det är samma mekanism som gör att man sänker sin elförbrukning med 15 procent automatiskt, när man får förbrukningen visualiserad för sig.

Stressen är som högst när barn ska hämtas, tydligen.

Stressen är som högst när barn ska hämtas, tydligen.

Ens enskilda mätresultat är hemligt för alla utom den hälsocoach man får träffa. Men jag skulle nog vilja att fler kunde se dem. Jag förstår att det kanske inte skulle vara så bra att ens chef fick se alla detaljer i rapporten. Men jag tror ändå att jag, och ganska många andra, skulle få lättare att skärpa till sig om det fanns någon grupp man kunde vara med i, se andras data, på en övergripande nivå, och kunna peppa varandra.

Vidare vill jag såklart göra en uppföljning. En insikt är att man som individ har väldigt svårt att ha en överblick över hur man mår, rent allmänt, i fråga om stress och sånt, över tid. Det är jättesvårt att komma ihåg om man stressade mer i vintras, förra hösten, för att inte tala om för ett eller flera år sedan.

Det vore intressant att se vad man kunde skapa för hälsoarbete om anställda fick använda sådana här verktyg regelbundet över en längre tid. Ska bli spännande att se hur Linkura kommer utveckla sin produkt och tjänst framöver. Möjligheterna är enorma när man inser hur lätt det är att faktiskt få en vettig bild av man mår.

Detta är inlägg 88 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014.

 • http://jonasn.nu/ zanoii

  Kul initiativ, önskar själv få möjligheten att testa detta.

 • http://nagotpahjartat.se/ Lasse Edfast

  Jag tycker att det är fascinerande med all denna teknik som kan mäta mänskligt liv, men det är ändå ingenting jag skulle vilja ha fäst på min mage/liggandes under min kudde/stirrandes på mig i mitt kök. Risken, tänker jag, är att vi glömmer bort – eller helt enkelt börjar se det som onödigt – att känna efter själva, och eftersom en maskin inte har känslor så blir våra egna känslor allt mer oväsentliga. Det här kan låta bakåtsträvande och/eller osannolikt, men ser vi exempelvis inom vården så handlar den redan mer om mätbara resultat än om hur människor faktiskt känner och mår. När då en otroligt kompetent och objektiv dator säger åt mig att jag sover si och så, äter det och det och borde göra det ena eller det andra så finns där så mycket siffror, grafer och vetenskap att jag som subjektiv människa knappast har något av tyngd att sätta emot.

  • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

   I det här fallet handlar det dels om att mäta på sig själv, inte på någon annan. Och resultatet presenteras alltid av en utbildad hälsocoach, där man får ställa frågor. Tanken är ju tvärtom att utifrån en given peng för företagshälsovård, kunna lägga mer tid på att coachning och mänsklig kontakt, genom att man sköter ”mätningen” själv. Och när det gäller stress tror jag inte riktigt på att ”känna själv”, i så fall hade ju stress inte varit ett problem i arbetslivet. Tror tvärtom det är BRA att någon säger åt mig att ”din kropp är faktiskt stressad även på kvällarna”, så jag inser att jag måste fundera över hur jag lever mitt liv.

   Så klart är en viktig faktor hur data presenteras för användarna. Håller med om att kurvorna inte kanske säger så mycket, men den biten fick jag verbalt. Jag tror snarare man vill kunna följa upp saker över tid, och få en översikt, än att se detaljer.

 • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

  ”sov alldeles för lite” – hur avgör de det?

  • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

   Snittar man under fem timmar tror jag det är för lite. De pratar om minst 7 timmar per natt, men det är ju en utopi.

   • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

    Nja. All sömnforskning i modern tid pekar väl snarare på att det är otroligt stora individuella variationer. Jag gillar inte vrångbilden att alla måste sova lika mycket.

    • Maria Eriksson

     Hej!
     Jag är en av Linkuras coacher och jag känner att jag måste svara på det här. Sömn är högst individuellt och som du säger är det knappast så att alla ska sova lika länge. För vissa fungerar 5-6 timmar per natt alldeles utmärkt, medans andra behöver 8 timmars sömn. Vi har lång erfarenhet av hälsa och livsstil och för att nå en klient är det viktigt att vara lyhörd och ha känslan för att förstå individens vardag för att kunna ge den bästa vägledningen för just han/hon. Efter mätningen med vårt verktyg diskuterar Linkuras coacher sömnbrist och andra saker som kommer naturligt fram i diskussionen och coachen ser på vad som passar varje klient på ett hälsosamt sätt. Hälsningar Maria Eriksson Livsstilscoach/Hälsopedagog på Linkura

 • Tveksam

  Vilken utbildning har hälsocoacherna? Ska jag göra en hälsoundersökning vill jag nog att en medicinskt utbildad sjuksköterska eller läkare gör den. Det här låter mer som hokus pokus i mina öron….

  • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

   Den hälsocoachen vi hade hade både utbildning och lång erfarenhet. Men det här var ju inte ett medicinskt test, det var ett sätt att mäta och se över ens livsstil.