Information_about_“Apply_for_a_UK_visa”_-_GOV_UK

in Kundupplevelse

Dags för Sverige att skapa en digital medborgarguide

Australien har inspirerats av Storbritannien och lagt upp sin nya medborgarguide offentligt som en publik beta där medborgare kan titta och tycka medan utvecklingsarbetet pågår. När lyckas vi i Sverige göra något liknande?

Medborgarguiden, som finns på beta.australia.gov.au, samlar information om allt som medborgarna i landet kan behöva veta. Allt från vilka regler som gäller vid import eller export av varor, vad som gäller för föräldrar som separerar till var det finns mer information om körkort. All information finns inte på sajten utan de länkar ut till den mest relevanta källan (det kan vara båda andra myndighetssajter men också appar).

På sajten finns också allmän information om landet, som helgdagar och händelser i landets historia. Det finns också rena fakta om myndigheterna och hur man kontaktar dem. Slutligen samlar sajten information och kontaktvägar om man råkar ut för olyckor eller katastrofer.

I Storbritannien pågår ett stort projekt där planen är att ersätta alla myndighetssajter och mycket mer med en enda sajt, https://www.gov.uk/. Här har de precis infört en ny funktion som innebär att nästan alla sidor har en halvöppen statistiksida som visar den viktigaste information man behöver när man ska optimera sidan. Titta till exempel på sidan om att ansöka om ett brittiskt visum, gov.uk/apply-uk-visa.

Genom att lägga till info i url:en efter gov.uk, gov.uk/info/apply-uk-visa, kommer vi i stället till sidan med statistik. Där finns bland annat information om antalet sidvisningar, hur många felrapporter som gjorts om sidan, vilka sökningar som gjorts från sidan och vilka användningsbehov som sidan ska uppfylla. Jake Benilov har skrivit om varför de införde de nya statistiksidorna på projektets blogg.

I Sverige har vi många snygga och bra digitala tjänster som Ersättningskollen, Minpension.se och Verksamt.se. Vi har dessutom en mycket snygg guide till Sverige för turister och andra på sweden.se. Det vore kul om vi om några år kan skriva in sverige.se och inte hamna på turistguiden sweden.se utan på en riktig medborgarguide. En liknande medborgarguide som i Storbritannien, Australien eller Nya Zeeland, där det är lätt att hitta all information som vi som medborgare behöver.